LIFESTYLE

Cum arată CIFRUL REGAL al Regelui Mihai I al României și la ce folosește

Foto: Pinterest.com

În heraldica modernă, Cifrul Regal (uneori numit și monogramă regală sau, incorect, cifră regală) este un însemn, de forma unei monograme, al Suveranului (rege, regină sau principe) care domnește peste un anumit teritoriu.

Însemnul constă, de regulă, din inițialele numelui și titlului monarhului, intersectate stilizat și timbrate (acoperite) cu o coroană. În cazul în care cifrul aparține unui împărat sau unei împărătese, el poartă denumirea de Cifru Imperial.

În sistemul folosit, în mod obișnuit, de către diversele teritorii ce compun Commonwealth-ul britanic („Comunitatea Națiunilor” al căror Suveran este Regina Marii Britanii), titlul este abreviat prin litera R (de la „Rex” sau „Regina”, cuvintele latinești care înseamnă „rege”, respectiv „regină”). Înainte, pe vremea existenței Imperiului Britanic, litera I desemna cuvintele latinești „Imperator” sau „Imperatrix”, deoarece monarhul britanic deținea și titlul de Împărat (sau Împărăteasă) a Indiilor.

Cu cât vor SĂ CREASCĂ chiria pentru Castelul Peleș! Suma uriașă pe care ar cere-o statului român Custodele Casei Regale

Cifrul Regal apare (sculptat, pictat, imprimat sau sub formă de timbru sec) pe unele clădiri oficiale, pe documente de stat sau pe cele emise de Suveran, fiind folosit de departamentele guvernamentale sub formă de sigiliu.

Foto: Pinterest.com

În unele cazuri, un membru al unei Familii Regale poate deține atât un cifru individual, cât și unul comun cu soțul sau soția (Principele Consort).

Drapelul cu Stema Regală și Cifrul Regelui Mihai I

Cifrul Regelui României se aplică (în formă brodată sau imprimată) la colțurile drapelelor de luptă utilizate de Armata Română, în centrul cărora se găsește Stema Regală, varianta mare. De obicei, numai drapelele militare poartă Stema și Cifrul, cele civile fiind simplul tricolor.

BOALA care l-a răpus pe Regele Mihai. Cum se manifestă și cât de dureroasă este

În decursul timpului, Cifrul Regal aplicat în colțurile drapelelor variază (după urcarea sa pe Tron, fiecare Rege oferă unităților militare drapele purtând propriul cifru). De aceea, drapelele istorice românești din perioada sfârșitului Primului Război Mondial și momentul făuririi României Mari (anii 1918-1922), drapele frecvent văzute la defilările militare de azi, poartă cifrul MS Regelui Ferdinand I (două litere F juxtapuse, andosate și unite la bază).

Drapel militar din timpul Regelui Mihai I cu cifru regal
Foto: Pinterest.com

Cocarda tricoloră a Forțelor Aeriene Regale române

Cocarda tricoloră a Forțelor Aeriene Regale române din Al Doilea Război Mondial conține, în formă simplificată, cifrul MS Regelui Mihai I.

Cum arată soția și fiica lui Mihai Gâdea, realizatorul Antenei 3

HARTA vieţii, în funcţie de ziua ta de naştere

Semnul poate fi observat și în zilele noastre pe unele avioane aflate în utilizare, cum sunt cele ale formației Iacării Acrobați, prezente frecvent la diversele mitinguri aviatice.

Comentarii: