SANATATE

Cum e mai sănătos: Să dormi singur sau cu partenerul sau partenera ta – Ce se întâmplă în corp când dormi singur

Foto: Pinterest.com

Cum e mai sănătos: Să dormi singur sau cu partenerul sau partenera ta – Ce se întâmplă în corp când dormi singur. Ideea de a dormi lângă cineva pe care îl iubești a fost atât de romanțată, încât persoanele singure de pretutindeni visează să se trezească alături de acea persoană specială.

Și totuși, un sfert dintre cuplurile moderne spun: „Nu este tot ceea ce se crede că este”, în timp ce se bagă cu plăcere în paturi separate (conform Newsweek). În timp ce împărțirea patului cu partenerul tău este tipică în societatea modernă, odată era foarte descurajată – și nu din motivele pe care le-ai putea bănui.

Medicii din epoca victoriană ne-au sfătuit să nu dormim în patul comun, insistând asupra faptului că cel mai puternic dintre cei doi ar fi lipsit de sănătate în beneficiul partenerului mai slab (per The Guardian). Dr. William Witty Hall a mers atât de departe încât a afirmat că cei care dorm unul lângă altul și respiră germenii acestora, „… în cele din urmă vor pierde sănătatea și puterea membrelor și a creierului și vor muri când încă nu și-au spus toate zilele”.

CITEȘTE ȘI: Cele mai bune cinci ceaiuri pentru somn: Induc un somn profund și odihnitor

Astăzi, nu mai există nimeni care să afirme că dormitul alături de partenerul tău va duce la dispariția ta timpurie. Cu toate acestea, într-un nou studiu Naturepedic, cuplurile care dorm separat susțin că dorm mai bine decât atunci când dormeau lângă persoana iubită și chiar au declarat că se simt mai puțin stresate.

Având în vedere că tot mai multe cupluri aleg să doarmă separat – din diverse motive – haideți să aruncăm o privire la ce se întâmplă cu corpul dumneavoastră atunci când nu mai dormiți în pat alături de partenerul dumneavoastră și alegeți să dormiți separat.

De ce să dormi separat ar putea fi bun pentru sănătatea ta

Probabil știi că, dacă dormi sub un anumit număr de ore, vei fi un partener, părinte sau coleg de serviciu irascibil a doua zi. Și, dincolo de faptul că ai mai puțină răbdare, un somn insuficient îți poate dăuna cu adevărat sănătății.

Atunci când nu dormi între 7 și 9 ore pe noapte, ai mai multe șanse să te lupți cu probleme de memorie, să experimentezi schimbări de dispoziție, să ai dificultăți de concentrare, să ai un accident, să te îngrași, să dezvolți boli de inimă și să ai un sistem imunitar slăbit (via Healthline).

Îți poate crește chiar și riscul de deces prematur, potrivit unei meta-analize din 2010. Dacă dormiți alături de un partener care sforăie sau sunteți trezit de programe de somn diferite, sunteți mai expus riscului acestor efecte potențiale.

Dacă ești îngrijorat de starea somnului tău, încearcă să dormi separat de partenerul tău și vezi dacă somnul tău se îmbunătățește (via The Healthy). Atunci când somnul tău se îmbunătățește, ai putea vedea îmbunătățiri și în alte domenii ale vieții tale, cum ar fi starea de spirit sau apetitul sexual. Și, deși poate părea contraintuitiv, chiar și relația ta s-ar putea îmbunătăți dacă nu dormi în pat cu partenerul tău.

Dar este cu adevărat mai bine pentru tine să dormi singur decât să dormi alături de cineva pe care îl iubești? Studiul Naturepedic a constatat că cuplurile au raportat un somn mai bun atunci când dormeau separat de partenerul lor, dar că cuplurile care au dormit alături de partenerii lor au raportat o viață sexuală mai sănătoasă și mai multă fericire în relațiile lor. Cum știi care dintre cele două variante este mai bună pentru relația ta?

Poate dormitul în comun să vă îmbunătățească sănătatea?

Potrivit studiului Naturepedic, respondenții susțin că aleg să doarmă separat din mai multe motive, cele mai frecvente fiind un partener care sforăie sau un program de somn conflictual. Dr. Henning Johannes Drews, profesor de psihiatrie și autorul principal al unui studiu despre somn din 2021, spune că, dacă dormitul alături de partenerul tău îți împiedică somnul, prin toate mijloacele, ar trebui să dormi singur (per Healthline). Cu toate acestea, studiul său, printre multe altele, a dovedit că dormitul alături de un partener poate îmbunătăți de fapt calitatea somnului și sănătatea generală.

Drew și echipa sa au descoperit că, atunci când cuplurile dormeau unul lângă celălalt, nu numai că au avut mai puține întreruperi ale somnului decât atunci când dormeau separat, dar și o îmbunătățire a calității somnului cu mișcări rapide ale ochilor (REM).

CITEȘTE ȘI: ”Trunchiul fericirii” – Planta care produce o cantitate mare de oxigen și oferă un somn liniștit

Iar beneficiile cosleeping-ului nu se opresc atunci când vă dați jos din pat. Un studiu din 2005 publicat în Biological Psychology a constatat că femeile care s-au îmbrățișat cu partenerii lor au avut niveluri mai ridicate de oxitocină – alias hormonul iubirii – și o tensiune arterială mai scăzută. Leesa raportează că persoanele care dorm împreună eliberează, de asemenea, o cantitate mai mică de cortizol, hormonul stresului, ceea ce determină o reducere a inflamației.

Dormitul cu partenerul îmbunătățește sănătatea, precum și intimitatea în cadrul relației, sincronizând literalmente ritmurile inimii, potrivit National Sleep Foundation. Cuplurile care dorm în același pat experimentează o viață sexuală mai împlinită și o relație mai fericită decât cele care dorm separat. Dar trebuie să faci ceea ce este bine pentru tine, pentru partenerul tău și pentru relația ta.

Comentarii: