NUTRITIE

Cum să bei cafea FĂRĂ să devii DEPENDENT

Foto: Pinterest.com

Cu toate că dependența de cofeină nu este periculoasă – nu îți amenință sănătatea precum o fac alte droguri – nu e niciodată bine să simți că ai nevoie de o substanță pentru a funcționa. Să devii dependentă de cofeină este mult mai ușor decât ai fi crezut. Pentru că se găsește în multe băuturi și alimente – băuturi energizante, anumite ceaiuri, guma de mestecat și ciocolată. Așa că sunt șanse mari să consumi prea multă cofeină fără să realizezi asta.

Este un lucru deja demonstrat: cafeaua dă dependență atât fizic, cât și psihic. Dacă renunți la ea, te poți confrunta cu simptome precum dureri de cap și stare de iritabilitate, probabil deja ai simțit pe pielea ta aceste lucruri.

Semne că ești dependentă de cofeină

Te doare capul dacă nu îți bei cafeaua de dimineață: cafeina este vasoconstrictoare, ceea ce înseamnă că provoacă micșorarea diametrului vaselor sangvine, reducându-se astfel afluxul de sânge. Asta acționează ca un eliberator al durerii de cap (de aceea cofeina se găsește în unele meticamente pentru dureri de cap). Dacă însă ești obișnuită cu o doză constantă de cofeină, dacă sari peste cafea într-o zi te vei putea trezi cu dureri de cap.

Cum să prepari cafeaua PERFECTĂ

Greşelile care îți transformă cafeaua într-un PERICOL pentru organism

Îti place cafeaua neagră? Iată ce spune acest lucru despre PERSONALITATEA ta!

Ești morocănoasă până îți iei prima doză de cafea: cofeina stimulează centrul plăcerii din creierul nostru. În plus, stimulează eliberarea dopaminei și a adrenalinei. Rezultatul? Te vei simți foarte bine. Dacă ai o stare proastă atunci când nu bei cafea este un semn că creierul tău se bazează pe acest drog pentru ca tu să te simți bine.

Nu te poți concentra fără cafea: cofeina îți crește nivelul de adrenalină, ceea ce te va face să fii concentrată și într-o stare de alertă. Dacă ești obișnuită să bei multă cafea în fiecare zi e posibil să nu te mai poți concentra dacă nu ți-ai luat doza înainte.

Foto: Pinterest.com

Ai nevoie de o doză mai mare pentru a simți același efect de dinainte: dacă bei multă cafea zilnic, vei căpăta o toleranță și va trebui să mărești doza pentru a simți aceleași efecte ca înainte. Dacă o ceașcă de cafea nu mai are niciun efect asupra ta, sau poți să bei cafea și înainte de culcare fără să îți dai somnul peste cap, e clar că organismul tău a devenit imun.

Cafeaua fără cofeină stimulează memoria/ STUDIU

Cafea după beţie? Nici nu te gândi! Cinci metode eficiente pentru a scăpa de mahmureală

Nu poți să te lași de cafea: dacă doar gândul că te-ai putea lăsa de cafea îți face rău e clar că ești dependentă, cel puțin mental. În loc să renunți complet la cafea încearcă să micșorezi doza. Dacă o faci treptat îți va fi mai ușor să te lași. Cafeaua are și câteva beneficii pentru sănătate, așa că nu trebuie neapărat să renunți complet la ea.

CUM să reduci această dependență treptat

  • Renunță la cafeaua pe care o bei de obicei și alege un alt tip

Puțină lume știe, dar un singur shot de espresso are mai puțină cofeină decât o ceașcă de cafea. Cel mai bine, spun medicii, este ca atunci câd vrei să reduci cantitatea de cofeină consumată să optați pentru cea tip Americano (espresso și apă).

Care este CEL MAI BUN MOMENT al zilei pentru o cafea?

  • Renunță la alte băuturi care conțin cofeină10

Dacă vrei să nu devii dependent de această substanță energizantă, renunță la sucurile răcoritoare cu cofeină sau la ceaiul care conține așa ceva.

Foto: Pinterest.com

Comentarii: