RELATII

Cum să nu mai iubești pe cineva – Sfaturi practice care te ajută să treci peste o despărțire sau o dezamăgire în dragoste

Foto: Facebook.com

Cei mai mulți oameni ar fi de acord că, în general, nu poți decide de cine te îndrăgostești. Dar, în anumite circumstanțe, s-ar putea să îți dorești să nu fie așa. Poate că iubești pe cineva care nu simte același lucru pentru tine.

„Dorul care însoțește dragostea unilaterală poate afecta bunăstarea emoțională și poate provoca mult disconfort”, explică Kim Egel, terapeut de căsătorie și familie în San Diego.

Sau poate că iubești pe cineva care demonstrează în mod continuu că nu are la inimă interesele tale cele mai bune. Poate că tu și un partener vă iubiți intens, dar aveți prea multe diferențe pentru a susține un parteneriat de durată.

Indiferent de situație, dragostea este o emoție complicată. Și chiar și atunci când este clar că o relație nu vă face niciun favor, poate părea imposibil să vă opriți pur și simplu sentimentele.

Aceste sfaturi de la healthline.com vă pot ajuta să începeți procesul de a merge mai departe.

Recunoașteți adevărul situației

Optimismul nu este o trăsătură rea. De fapt, abilitatea de a păstra speranța în situații dificile sau dureroase este de obicei considerată un semn de putere personală.

Dar când vine vorba de relații în dificultate, este mai util să luați în considerare realitatea prezentă decât viitorul pe care vi-l imaginați.

Este posibil ca persoana pe care o iubiți să nu simtă la fel. Sau poate că vă simțiți îndrăgostiți nebunește în momentele intime, dar vă petreceți restul timpului împreună fiind în dezacord cu privire la aproape orice.

Dacă crezi că renunțarea la relația ta sau la dragostea pentru cineva înseamnă că ai eșuat, mai gândește-te o dată. Este nevoie de curaj și de autocunoaștere pentru a recunoaște acest lucru. Este un pas pozitiv spre creștere.

Simpla conștientizare a faptului că relația ta nu merge nicăieri probabil că nu va face ca sentimentele tale să dispară peste noapte, dar este un pas semnificativ.

CITEȘTE ȘI: Manipulare emoțională: Cum îți dai seama când cineva vrea sa te controleze, potrivit terapeuților

Identificați nevoile relației – și factorii de întrerupere a relației

O privire atentă la ceea ce vă doriți de la o relație, precum și la ceea ce nu vă doriți absolut deloc vă poate ajuta.

Să zicem că tu și partenerul tău de viață aveți o relație minunată. Cu cât petreceți mai mult timp împreună, cu atât vă simțiți mai conectați. În cele din urmă, vă dați seama că v-ați îndrăgostit de el.

Dar există o mare problemă: Zilele, uneori o săptămână sau mai mult, trec adesea fără să ai vești de la el. Îi trimiți mesaje pe Facebook și observi că a fost online, dar tot nu primești niciun răspuns.

Dacă dai prioritate unei bune comunicări în relații, incapacitatea lor de a-ți răspunde în timp util este un indicator destul de bun că nu sunt o pereche bună.

Atunci când recunoști modurile în care cineva pe care îl iubești nu-ți satisface cu adevărat nevoile, s-ar putea să-ți fie mai ușor să treci peste sentimente.

Acceptă ceea ce a însemnat dragostea pentru tine

„Unele iubiri s-ar putea să te zgârie mereu la inimă”, spune Egel. „Unele relații, în special cele care au fost o parte integrantă a creșterii în momentele cruciale din viața noastră, se înșiră în interiorul a ceea ce devenim.”

Renunțarea la o iubire semnificativă te poate face să te simți ca și cum ai renunța și la tot ceea ce a fost odată. Dar încearcă să profiți de această ocazie pentru a recunoaște lucrurile bune ale relației, inclusiv tot ceea ce ai putut învăța din ea. Validează aceste sentimente. Acordă-le spațiu în inima ta.

Negarea emoțiilor sau a semnificației lor te poate ține pe loc. Onorându-ți experiența și lăsând acele sentimente intense să devină parte din trecutul tău, te poate ajuta să începi să îți găsești pacea și să mergi mai departe.

Mai mult, recunoașterea importanței din trecut a iubirii tale te poate ajuta să vezi cum nu îți mai servește.

Priviți spre viitor

Dragostea pentru un fost sau pentru cineva care nu îți împărtășește sentimentele te poate limita. Dacă rămâi blocat pe cineva cu care nu poți avea o relație, probabil că îți va fi greu să găsești fericirea cu altcineva.

Chiar dacă nu te simți pregătit pentru ceva serios, întâlnirile ocazionale te pot ajuta să realizezi că există o mulțime de oameni grozavi.

Odată ce doriți să vă începeți o relație mai serioasă, găsirea partenerului potrivit s-ar putea dovedi în continuare o provocare. De multe ori este nevoie de ceva timp. Frustrările legate de întâlniri pot face să fie deosebit de tentant să te oprești asupra persoanei pe care o iubești deja.

Dar angajează-te să privești înainte, nu înapoi în trecutul tău, chiar dacă este dificil la început.

Dacă nimeni nu ți se pare destul de potrivit, este posibil să ai încă nevoie de timp pentru a lucra la atașamentul tău persistent. Fii deschis și sincer cu privire la ceea ce cauți și la ceea ce poți oferi în prezent.

Acordați prioritate altor relații

Persoanele care au o inimă frântă au adesea tendința de a „uita” de alte relații importante din viața lor.

Prietenii și membrii familiei îți pot oferi sprijin în timp ce vte străduiești să te vindeci. Este posibil ca ei să aibă chiar o perspectivă utilă sau înțelepciune de împărtășit din propriile experiențe.

Cei dragi îți pot oferi, de asemenea, putere și îndrumare dacă încerci să te vindeci de efectele unei relații toxice. Asigură-te doar că ești atent la modul în care te fac să te simți interacțiunile tale.

Dacă simți că cineva te judecă pe tine sau alegerile tale, sau te face să te simțiți rău în alte moduri, ar fi înțelept să îți limitezi timpul petrecut cu această persoană.

CITEȘTE ȘI: Când cearta în cuplu e un semn bun: Cum este sudată relația

Petrece timp pentru tine

Atunci când te simți îndrăgostit până peste cap, s-ar putea să faci mici (sau nu atât de mici) schimbări la aspectul tău sau la personalitatea ta pentru a te alinia cu ceea ce crezi că persoana vizată își dorește la un partener.

Ia în considerare acele părți din tine însuți pe care s-ar putea să le fi negat, împins în jos sau alterat. Poate că te-ai îmbrăcat mai șmecherește decât ai fi preferat, ai început să urmărești un sport de care nu avei niciun interes sau ai renunțat la hobby-ul preferat.

Sau poate că ai evitat să-ți exprimi pe deplin emoțiile și ai încetat să ceri ceea ce aveai nevoie.

Te simți confortabil cu aceste schimbări? Gândindu-te la părțile din tine pe care ai fi putut să le pierzi cu ușurință în relație te poate ajuta să diminuezi dragostea pentru cineva care nu te-a iubit cu adevărat pentru tine.

Acordă-ți spațiu

Acesta poate părea un pas evident, dar este unul important.

Când ești gata să mergi mai departe, distanța poate fi cel mai bun prieten al tău. Chiar și un mesaj ocazional, un apel sau un Snapchat pot reaprinde acele sentimente pe care credeai că le-ai lăsat deja în urmă.

Este posibil să vrei să eviți să contactezi persoana în cauză, cu excepția cazului în care ai neapărată nevoie, cum ar fi dacă împărtășiți custodia copiilor sau lucrați împreună.

Dacă sunteți prieteni care obișnuiați să petreceți mult timp împreună, ar putea fi înțelept să petreceți timp cu alți prieteni pentru moment.

S-ar putea să doriți să vă păstrați prietenia. Acesta nu este un obiectiv rău dacă relația a fost sănătoasă. Dar luați în considerare posibilitatea de a aștepta până când intensitatea iubirii voastre se estompează. În caz contrar, s-ar putea să sfârșești prin a-ți provoca dureri inutile.

Înțelegeți că poate dura ceva timp

Sentimentele de iubire pot dispărea și chiar dispar, dar, în general, acesta nu este un proces rapid. Și este foarte normal să simțiți mult disconfort între timp.

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să treceți prin această perioadă:

 • Aveți răbdare cu dumneavoastră.
 • Practicați autocompătimirea spunându-vă ceea ce i-ați spune unui prieten aflat în aceeași situație.
 • Acceptați faptul că este firesc să suferiți.
 • Amintiți-vă că durerea nu va dura la nesfârșit.
 • Faptul că iubești pe cineva care nu este potrivit pentru tine, chiar și pe cineva care te-a rănit, nu te face să fii nebun sau să ai defecte. Este ușor să vezi ce este mai bun la cineva și să păstrezi speranța că se va schimba. Poate fi nevoie de timp pentru a-ți schimba perspectiva și a realiza că probabil nu se vor schimba.
 • Vorbiți cu un terapeut

„Chestiunile de inimă ne pot duce acolo unde ne doare cu adevărat”, notează Egel.

Ea recomandă terapia ca o resursă utilă atunci când:

 • vă este greu să vă trăiți viața așa cum ați face-o în mod obișnuit
 • vă simțiți confuz în legătură cu sentimentele dvs.
 • vă aflați într-un loc întunecat
 • aveți probleme în a vă recunoaște sau accepta sentimentele

Terapia oferă un spațiu sigur și lipsit de prejudecăți pentru a explora emoțiile și pentru a discuta despre strategii pentru a le aborda în mod productiv. Un terapeut vă poate învăța, de asemenea, abilități de adaptare pentru a gestiona aceste sentimente până când intensitatea lor scade.

Este întotdeauna cel mai bine să căutați imediat ajutor profesional dacă:

 • aveți gânduri de sinucidere
 • vă simțiți fără speranță
 • aveți sentimente persistente de depresie sau anxietate

Concluzia

Oamenii sunt ființe unice, cu emoții complexe. Oricât de mult ai vrea să nu mai iubești pe cineva, este greu să apeși pur și simplu un comutator pe sentimentele tale.

Este posibil să porți întotdeauna acele sentimente cu tine într-o anumită formă. Dragostea nu dispare întotdeauna doar pentru că așa vrem noi.

Dar chiar dacă nu poți înceta în totalitate să mai iubești pe cineva care nu te iubește sau care ți-a făcut rău, poți gestiona acele sentimente în moduri pozitive și sănătoase, astfel încât să nu continue să îți provoace durere.

Comentarii: