Cum se simte în organism atunci când ai un nivel mare de potasiu. Hiperkaliemia este o afecțiune în care aveți niveluri ridicate de potasiu în sânge. Poate să nu aveți niciun simptom, sau acestea pot fi ușor de ignorat.
Simptomele severe pot cauza slăbiciune musculară sau pot afecta inima. Tratamentul include o dietă săracă în potasiu, medicamente care scad nivelurile de potasiu și, în cazuri severe, dializă.
Potasiul și rolul său în organism
Potasiul este un electrolit cu încărcare pozitivă. Electrolitii sunt minerale care au o încărcare naturală pozitivă sau negativă când se dizolvă în apă sau alte fluide corporale, cum ar fi sângele. Acesta ajută la transportul unei sarcini electrice prin corpul dumneavoastră, ceea ce ajută la funcționarea corpului.
Potasiul ajută ca:
- Mușchii corpului să se contracte și să se extindă.
- Nervii să trimită semnale între creier și restul corpului.
- Să mute produsele deșeuri din celulele tale și substanțele nutritive în celulele tale.
- Să compenseze efectele sodiului (sării) asupra presiunii arteriale, potrivit Cleveland Clinic.
CITEȘTE ȘI: Te simți obosit tot timpul? Este unul dintre cele șapte semne ale deficitului de potasiu din organism
Potasiul mărit, cauze
Potasiul este obținut din alimentele și băuturile pe care le consumați. În mod normal, rinichii elimină potasiul în exces, care părăsește corpul prin urină. Dar dacă aveți prea mult potasiu în corp, rinichii s-ar putea să nu poată elimina tot și acesta se poate acumula în sânge. Prea mult potasiu în sângele dumneavoastră poate dăuna inimii, vă poate provoca palpitatii și chiar un atac de cord.
Potasiul, valorile normale
Un nivel tipic de potasiu pentru adulți este între 3,5 și 5,0 milimoli pe litru (mmol/L). Hiperkaliemia apare atunci când nivelurile de potasiu depășesc 5,5 mmol/L. Un nivel de potasiu peste 6,5 mmol/L poate cauza probleme cardiace care necesită îngrijiri medicale imediate.
Potasiul mărit, simptome
Dacă valorile potasiului sunt ușor mărite, este posibil să nu apară simptome sau acestea să fie ușor de ignorant. Simptomele apar și dispar adesea sau pot apărea treptat în decurs de săptămâni sau luni. Semnele ușoare de hiperkaliemie pot include:
- Dureri abdominale.
- Diaree.
- Grețuri și vărsături.
Nivelurile de potasiu extrem de ridicate afectează inima și pot cauza probleme grave, amenințătoare de viață. Simptomele severe de hiperkaliemie pot include:
- Dureri în piept.
- Palpitații.
- Aritmie (bătăi neregulate, rapide sau fluturări ale inimii).
- Slăbiciune musculară sau amorțeală în membre.
Cauza cea mai comună a hipercaliemiei este boala renală. Boala renală afectează rinichii, ceea ce înseamnă că aceștia nu filtrează deșeurile (inclusiv potasiul în exces) din sânge așa cum ar trebui. În plus față de boala renală, acești factori contribuie și la hiperkaliemie:
- O dietă bogată în potasiu, inclusiv suplimente de potasiu.
- Medicamente care blochează capacitatea rinichilor de a secreta potasiu, inclusiv anumite medicamente care tratează tensiunea arterială ridicată.
Potasiul mărit, complicații
Hiperkaliemia severă poate apărea brusc. Poate cauza modificări amenințătoare de viață ale inimii care pot provoca un atac de cord. Fără tratament, chiar și hiperkaliemia ușoară poate dăuna inimii în timp, potrivit dcmedical.ro.
CITEȘTE ȘI: ATENȚIE la testul de urină: Nivelul de potasiu poate dezvălui boli grave
Potasiul mărit, tratament
Tratamentul hiperkaliemiei variază în funcție de nivelurile de potasiu. Opțiunile de tratament pot include:
- Diuretice. Diureticele vă fac să urinezeți mai multe electroliți precum sodiul și potasiul, ceea ce vă face să urinați mai des.
- Managementul medicamentelor. Medicamentele pentru tensiunea arterială și anumite alte medicamente pot crește nivelurile de potasiu. Oprirea sau luarea unui alt tip de medicament poate scădea nivelurile dumneavoastră.
- Legători de potasiu. Legătorii de potasiu ajută la scăderea nivelurilor de potasiu atașând potasiul suplimentar la scaun.
- Terapie intravenoasă (IV). Un furnizor de îngrijire medicală poate ordona terapie intravenoasă (dată printr-o venă) dacă aveți niveluri extrem de ridicate de potasiu.
- Dializă. Puteți avea nevoie de dializă dacă alte tratamente nu sunt eficiente sau dacă aveți insuficiență renală. Dializa ajută rinichii să îndepărteze excesul de potasiu din sânge.