SANATATE

Semnul timpuriu care anunță problemele la ficat: Apare la nivelul pielii, în special noaptea

cetipicagreu.ro

Semnul timpuriu care anunță problemele la ficat: Apare la nivelul pielii, în special noaptea. Acesta include erupții cutanate și mâncărimi. Problema este legată de efectul iritant al bilirubinei asupra pielii.

Iată ce spune prezentatorul de televiziune rus, medicul de reabilitare, terapeutul de yoga certificat Serghei Agapkin.

Semnul timpuriu care anunță problemele la ficat

Potrivit specialistului, aceste simptome pot apărea cu câțiva ani înainte de alte semne. „Foarte des, oamenii urmează un tratament lung și fără succes la un dermatolog înainte de a fi trimiși la un gastroenterolog și la un hepatolog. De regulă, mâncărimile încep de la mâini și palme. Apoi se răspândește treptat în tot corpul. Mâncărimea crește la căldură și noaptea, astfel încât persoanele cu boli hepatice suferă adesea de insomnie”, a declarat doctorul Serghei Agapkin, potrivit actualno.com.

CITEȘTE ȘI: Regulile de aur pentru un ficat sănătos: Ce ne sfătuiește un medic

Alte simptome ale bolii hepatice

Durere sau greutate în partea inferioară dreaptă a abdomenului – organul comentat este înconjurat de o membrană, așa-numita capsulă, care este sensibilă la schimbările de dimensiune a organului.

Inflamația cauzată de alcool sau de consumul excesiv de grăsimi duce la mărirea glandei. Ca răspuns, capsula hepatică se întinde, provocând durere, greutate și disconfort.

Ficatul este implicat în metabolismul grăsimilor și al carbohidraților. Activitatea fizică insuficientă și alimentele prea bogate în calorii fac ca ficatul să nu aibă timp să proceseze grăsimile și carbohidrații. Excesul se depune sub formă de grăsime în ficat (apare hepatoza grasă) și în țesutul adipos subcutanat, în special în abdomen și coapse.

Îngălbenirea pielii

Îngălbenirea pielii și a ochilor – schimbarea culorii normale a ochilor, a pielii și a membranelor mucoase în galben se numește icter. Această afecțiune se explică prin intrarea în sânge a excesului de bilirubină – un pigment galben care se formează ca urmare a distrugerii hemoglobinei.

De exemplu, hemoglobina poate fi eliberată atunci când celulele roșii din sânge (eritrocitele) mor în ficat. Icterul poate indica o funcționare defectuoasă a hepatocitelor și poate fi un simptom al patologiei cauzate de alcool. În plus, icterul poate apărea în hepatita virală și în leziunile hepatice induse de medicamente.

CITEȘTE ȘI: Alimentul care vindecă și regenerează ficatul

Alterarea culorii urinei și a scaunului -Bilirubina, un pigment galben și unul dintre principalii componenți ai bilei, este prezentă nu numai în sânge, ci și în urină și scaun. Bilirubina este secretată în duoden împreună cu bila și, sub influența bacteriilor intestinale, își schimbă culoarea în maro. Acest pigment brun dă culoarea caracteristică scaunelor. Un alt produs al metabolismului bilirubinei este prezent în urină, dându-i o culoare galben deschis.

Comentarii: