SANATATE

Cum te protejează o banală răceală de COVID-19: O nouă descoperire făcută de cercetătorii norvegieni

goodnews.info.ro

Rinovirusul, care provoacă banala răceală, este capabil să protejeze organismul de infecția cu SARS-CoV-2. La această concluzie a ajuns un grup de cercetători de la Universitatea Glasgow, din Scoția, al cărui studiu a fost publicat în revista Journal of Infectious Diseases.

Autorii studiului au descoperit că răspunsul imun declanșat de rinovirus împiedică replicarea coronavirusului în celulele organismului. In vitro, pe probe ce imită stratul de celule ce acoperă căile respiratorii, s-a demonstrat că „rinovirusul uman induce un răspuns interferon ce blochează replicarea SARS-CoV-2”, scrie dcbusiness.ro.

CITEȘTE ȘI: Punctul slab al coronavirusului: Grupa de sânge cu imunitate la COVID-19

Acest efect a fost observat și în cazurile în care rinovirusul a intrat în probele analizate cu 24 de ore înainte de coronavirus și când a fost introdus în cultura celulară la o zi după infecția lor cu SARS-CoV-2.

Potrivit oamenilor de știință, după ce a suferit o răceală, o persoană devine din nou vulnerabilă la COVID-19. Cu toate acestea, pe scara populației dintr-o regiune sau țară în perioada de toamnă-iarnă, rinovirusul va conține infecție cu coronavirus.

„Simulările matematice arată că această interacțiune între cei doi viruși este probabil să fie resimțită la nivelul întregii populații și, pe măsură ce rinovirusul se răspândește, numărul de cazuri noi de COVID-19 va scădea”, spun autorii studiului. Unul dintre ei, Pablo Murcia, a precizat pentru BBC, că un efect similar a fost observat când răspândirea așa-numitei gripe porcine a încetinit în 2009 pe fondul unui focar de ARI cauzat de rinovirus în mai multe țări europene.

CITEȘTE ȘI: O nouă descoperire în lupta cu coronavirusul: Pasta de dinți scade riscul de a te infecta

„Vaccinarea, regulile de igienă, precum și interacțiunea celor două virusuri pot reduce semnificativ rata de răspândire a SARS-CoV-2, dar vaccinarea va avea cel mai puternic efect”, a subliniat Murcia.

Comentarii: