NUTRITIE

De ce e important să mănânci pește în ziua de Florii: Semnificația spirituală pe care o are

Foto: Pinterest.com

De ce e important să mănânci pește în ziua de Florii: Semnificația spirituală pe care o are. Duminica Floriilor este una dintre cele mai importante sărbători religioase din Postul Paștelui, marcând intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim. Este o zi cu puternice semnificații spirituale, dar și cu tradiții gastronomice bine înrădăcinate în cultura românească.

De ce e important să mănânci pește în ziua de Florii: Semnificația spirituală pe care o are

În această zi, credincioșii ortodocși au dezlegare la pește, iar masa de Florii este una specială, cu preparate tradiționale care respectă atât rânduiala postului, cât și obiceiurile locale.

CITEȘTE ȘI: Păstrează tradiția de Florii preparând cel mai bun pește, cu ajutorul lui chef Cătălin Scărlătescu

De Florii, Biserica Ortodoxă oferă o dezlegare rară în timpul Postului Mare: credincioșii pot consuma pește, vin și untdelemn. Această derogare de la postul strict are un caracter de sărbătoare, întrucât Floriile sunt precedate de Săptămâna Patimilor și urmează o perioadă de post și mai aspră.

Consumul de pește simbolizează binecuvântarea, purificarea și hrănirea sufletului și a trupului, iar peștele este un simbol vechi creștin al lui Hristos („Ichtis” în greacă – pește – este un acronim pentru „Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul”).

Mâncăruri tradiționale care nu lipsesc de Florii:

  • Pește (în diverse forme)
  • Pește prăjit, servit cu mămăligă și mujdei de usturoi
  • Pește la cuptor, cu legume sau sos de roșii
  • Saramură de pește, o rețetă des întâlnită în sudul țării
  • Plachie de pește, gătită cu ceapă, morcov, roșii și usturoi
  • În unele zone, se consumă crap umplut, o delicatesă tradițională.

Alte preparate din peşte

Borşul din peşte este un preparat des întâlnit în Delta Dunării și Dobrogea, dar și în alte regiuni. Se prepară din pește proaspăt (de obicei crap, caras său somn), cu multe legume și se acrește cu borș natural.

Salate de post cu pește marinat. În unele familii se pregătesc salate ușoare, cu legume fierte și pește marinat sau afumat, pentru o variantă mai modernă sau mai ușor de digerat.

Chiar dacă nu au ouă, lapte sau unt, gospodinele pregătesc prăjituri de post cu mere, dovleac, nucă sau gem, cozonaci de post sau cornulețe cu rahat. Uneori, se fac colțunași cu magiun sau plăcinte cu mere și scorțișoară, potrivit playtech.ro.

CITEȘTE ȘI: Reţetă de la Dunăre, ideală de Florii: Secretul celui mai bun borş de peşte

Alte obiceiuri legate de masa de Florii

Multe persoane aleg să sfințească ramurile de salcie la biserică și le aduc apoi acasă, unde le așază la icoane sau la intrarea în casă. Este obiceiul ca în această zi, toți cei care poartă nume de flori să fie sărbătoriți – astfel că masă de Florii devine adesea și un prilej de reuniune în familie.

În anumite zone, gospodinele pregătesc mâncăruri speciale și pentru pomenirea celor adormiți, ducând ofrande la biserică.

Comentarii: