SANATATE

Descoperire neașteptată: Un mineral esențial pentru organism devine dăunător pentru persoanele care au suferit un atac de cord

ticataca.ro

Până la 50% dintre pacienții cu atac de cord dezvoltă ulterior insuficiență cardiacă cronică. Până acum cauzele erau necunoscute, dar un nou studiu a scos la iveală mecanismul care stă la baza problemei, deschizând ușa dezvoltării unor tratamente care ar putea preveni aceasta la milioane de oameni anual.

Fier

După cum explică autorii în publicația de specialitate „Nature Communications”, cheia este în fier. Acest metal, care este esențial în alimentația noastră, pare să stimuleze formarea de țesut gras în inimă după un infarct, provocând în cele din urmă insuficiență cardiacă.

CITEȘTE ȘI: Mineralul esențial pentru inimă și rinichi: Cum se manifestă lipsa acestuia în organism

Cele mai recente progrese, detaliază cercetătorii, au îmbunătățit considerabil supraviețuirea tuturor pacienților cu atac de cord. Totuşi, mulți dintre ei încă suferă de complicații pe termen lung.

Studiul a fost realizat pe animale mari, care au fost urmărite timp de șase luni. A descoperit că, în acele atacuri de cord care provoacă sângerare în inimă (aproximativ jumătate din total), țesutul cicatricial este înlocuit încet cu grăsime. Țesutul adipos nu poate împinge în mod eficient sângele, ceea ce duce la insuficiență cardiacă (și în cele din urmă la moarte) la supraviețuitorii acestui gen de evenimente.

Prin utilizarea tehnicilor de imagistică non-invazive, histologie și tehnici de biologie moleculară, cercetătorii au descoperit că fierul prezent în celulele sanguine este cel care acționează ca un catalizator pentru acest proces. De fapt, prin eliminarea fierului, s-a înregistrat o reducere semnificativă a țesutului adipos din inimă.

CITEȘTE ȘI: Mineralul vital pentru organism: Menține un sistem imunitar puternic, accelerează vindecarea rănilor și reduce riscul de a face pneumonie

Această descoperire deschide ușa către posibilitatea dezvoltării unor terapii pentru a aborda această problemă. Tot aceeași echipă de cercetători pregătește în prezent un studiu clinic pentru a testa terapia de chelare a fierului (un tratament folosit pentru a elimina excesul de fier din sânge, folosind de obicei medicamente precum deferoxamina) pentru această procedură.

Citeste mai mult
Comentarii: