MOMS

Cum să-l determini pe cel mic să-i placă matematica/ TRUCURI PENTRU PĂRINȚI

Foto: livestrong.com

Matematica este obsesia multor părinți. Psihologii atrag atenția că s-ar putea să nu fie nici vina profesorului, dar nici a copilului pentru notele mici. Asta pentru că nu toți au înclinație naturală pentru cifre sau calcule. Pe de altă parte, este important ca baza gândirii matematice să se pună în primii ani de viață, nu când ajung la școală.

„Bazele matematicii se pun încă din perioada preșcolară, începând de la 2 ani, 2 ani și jumătate, după ce copilul vorbește și ce înseamnă bazele matematice, înseamnă achiziționarea conceptelor de bază, de cantitate, mărime, spațiu, timp, care stau la baza conceptelor ulterioare.

CITEȘTE ȘI: Aparatul dentar la copii. Necesitate sau modă?

Tot ce învățăm la școală ulterior se bazează pe aceste achiziții fundamentale care au loc în primii 6 ani de viață. Observăm că, de exemplu, copilul nu știe să spună care este mai mare, care este mai mic. Ne referim de exemplu la obiecte, la grămăjoare de jucării sau unde sunt mai multe, unde mai puține. Mai târziu, pe la 5 ani, îi este greu să facă relația dintre număr și cantitate. Văd un grup de obiecte, de jucării, și să spun că sunt două sau trei.” explică dr. Monica Bolocan, psiholog clinician de copii, pentru Digi24.

Semnele dificultăţilor la matematică

Este usor de observat că nu stăpânește niște noțiuni de bază, simple, elementare, care să îl ajute să înțeleagă matematica ulterior. Ce mai observăm: nu îi plac jocurile de tip puzzle, lego, care se bazează foarte mult pe acele funcții cognitive importante în matematică.

CITEȘTE ȘI: De ce trebuie scutiţi copiii de povara problemelor adulţilor

Acesta este un semn foarte clar că, în viitor, este posibil ca el să aibă dificultăți la disciplina matematică.

Copiii şi matematica, o ecuaţie cu multe necunoscute

Mai observăm la alții că nu înțeleg conceptele de spațiu și timp, încurcă dreapta și stânga, nu înțeleg noțiunile de ieri, mâine, azi, nu așează evenimentele într-o ordine cronologică corectă, sunt semne că ceva, niște funcții cognitive specifice foarte importante în matematică nu funcționează cum trebuie și atunci este bine ca părinții să observe aceste lucruri și să intervină din timp, astfel să se pună corect bazele gândirii matematice.

CITEȘTE ȘI: Alertă printre specialişti: Boala care face ravagii în rândul copiilor şi adolescenţilor

Ulterior, la școală, va fi foarte greu ca acel copil să compenseze aceste lipsuri într-un ritm suficient de rapid astfel încât să facă performanță.

Foto: Pinterest.com

Jocuri care pun bazele matematicii în copilărie

Se fac joculețe specifice vârstei de înțelegere a acestor concepte: ne jucăm cu grămăjoare de biluțe și estimăm unde sunt mai multe, unde mai puține, din cubulețe lego facem mai multe construcții și, la fel, numărăm, le așezăm în ordine, le sortăm pe diverse categorii, vorbim despre poziții relative, de exemplu, nu numai drepata stânga, dar deasupra, lângă, sub, copilul să înțeleagă că lucrurile pot fi privite din perspective diferite și că de oriunde le-am privi ele sunt la fel.

CITEȘTE ȘI: Știi ce conțin, de fapt, BORCĂNAȘELE cu mâncare pentru BEBELUȘI

Toate aceste metode concrete, practice, ajută la construirea conceptelor de bază. Ulterior, prin repetiție, copilul le internalizează și devine capabil la nivel mental să facă aceste lucruri, nu mai are nevoie de socotitoare sau de degete ca să socotească.”

Comentarii: