NUTRITIE SANATATE

Dieta perfectă pentru persoanele în vârstă: Alimentele care îmbunătățesc digestia și protejează inima

Dieta perfectă pentru persoanele în vârstă: Alimentele care îmbunătățesc digestia și protejează inima. Dieta perfectă pentru persoanele în vârstă include fibre, legume, fructe, seminţe, peşte şi carne slabă.

Dieta perfectă: Fibre din pâinea integrală

Fibrele din pâinea integrală sunt un element cheie, ele determină structura şi proprietăţile produsului. Sunt un carbohidrat complex care încetineşte absorbţia glucozei şi normalizează nivelul zahărului din sânge, oferind o senzaţie de saţietate.

Pâinea integrală îmbunătăţeşte starea de spirit şi performanţa mentală datorită prezenţei fibrelor alimentare şi vitaminelor B.

CITEȘTE ȘI: Leguma care nu trebuie să lipsească din meniul zilnic, mai ales al celor în vârstă: Îmbunătățește memoria

Dieta perfectă: Carbohidrați

Carbohidraţii sunt eliberați mai lent, ceea ce duce la o concentrare şi o atenţie mai mare.

În ceea ce priveşte cartofii, beneficiile lor semnificative pentru sănătatea umană se datorează compoziţiei lor:

  • fibrele îmbunătăţesc digestia,
  • protejează împotriva bolilor cardiovasculare şi oncologice,
  • previn constipaţia;
  • amidonul învăluie mucoasa gastrică, prevenind iritarea acesteia;
  • fitonutrienţii cresc rezistenţa organismului la boli şi favorizează menţinerea tinereţii;
  • cocoaminele din compoziţia lor scad tensiunea arterială, ameliorează migrenele şi vertijul;
  • flavonoidul quercetina are efect bactericid şi antiinflamator;
  • potasiul reţine umiditatea în fibrele musculare, asigurând contracţia musculară, inclusiv a inimii,
  • elimină excesul de lichid, prevenind retenţia de lichide,
  • scade concentraţia de colesterol,
  • reglează procesele metabolice;
  • calciul întăreşte oasele şi reduce riscul de fracturi;
  • fierul, zincul şi fosforul participă la sinteza colagenului, care conferă pielii fermitate şi elasticitate;
  • vitamina C creşte rezistenţa organismului la răceli şi factorii de mediu negativi, participă la hematopoieză, protejează împotriva radicalilor liberi şi inhibă procesul de îmbătrânire;
  • Vitamina B6 îmbunătăţeşte activitatea inimii şi previne anemia, nevralgiile şi toxicoza.

CITEȘTE ȘI: Supele pe care cei în vârstă nu ar trebui să le mănânce

Dovleacul, broccoli și fulgii de ovăz

Dovleacul, broccoli și fulgii de ovăz trebuie să aibă un loc special în dieta ideală a vârstnicilor. Dar grăsimile animale la vârsta adultă ar trebui consumate cât mai puţin posibil. Pe lângă alimente, factorii importanţi care afectează procesul de îmbătrânire sunt stilul de viaţă, mediul din locul de reşedinţă şi factorii genetici, potrivit rador.ro.

Comentarii: