NUTRITIE SANATATE

Doctorii recomandă: Alimentele care scad riscul de a face astm și cancer, mai ales dacă locuiești într-un oraș cu poluare mare

hips.hearstapps.com

Aerul poluat reprezintă o amenințare uriașă pentru sănătate. Ca urmare, crește riscul unor boli precum astmul, insuficiența respiratorie, cancerul de plămâni și al tractului respirator superior, infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral etc.

Din păcate, smogul nu poate fi evitat complet. Cu toate acestea, o dietă adecvată poate reduce efectele sale negative asupra organismului.

Ce să includeți în meniul zilnic?

Iată câteva sugestii. Calitatea slabă a aerului este o problemă tot mai frecventă în orașele și satele noastre. Consecințele inhalării smogului sunt grave și nu trebuie subestimate. Printre acestea se numără un risc crescut de apariție a bolilor respiratorii, cardiovasculare, nervoase și a cancerului.

Din ce în ce mai multe autorități locale încep să lupte împotriva smogului. Aceasta include măsuri precum limitarea traficului auto sau crearea de spații verzi. Aceste inițiative pot fi completate cu acțiuni independente.

Mulți oameni se bazează pe purificatoare de aer, pe plante și pe o dietă anti-smog.

CITEȘTE ȘI: Oamenii de știință recomandă: Cea mai bună legumă pentru inimă și vasele de sânge – De ce să o consumi zilnic

Dieta anti-smog – principii de bază

Principalul efect al respirației aerului poluat este formarea de radicali liberi, care la rândul lor cresc stresul oxidativ. Din fericire, o dietă adecvată poate minimiza acest fenomen.

În acest scop, este necesar să includem în meniul zilnic cât mai multe produse bogate în antioxidanți. Aceștia sunt în primul rând acidul ascorbic, vitamina E, carotenoidele și polifenolii. Studiile arată că vitaminele B, precum și acizii grași omega-3 și vitamina D, pot, de asemenea, să protejeze împotriva smogului.

Dieta împotriva smogului – ce să mănânci?

Baza dietei anti-smog este, bineînțeles, legumele și fructele. Nutriționiștii acordă atenție să se ghideze după culoarea lor. Cu cât culoarea este mai saturată, cu atât mai mulți antioxidanți conține produsul.

Kiwi, prunele, afinele, strugurii roșii, cireșele, lămâile, portocalele, coacăzele roșii și negre, rodiile, zmeura, aronia, avocado, precum și pătrunjelul, spanacul, ardeii roșii, broccoli, sfecla, ceapa roșie, varza de Bruxelles merită o atenție deosebită. , morcovii și dovleacul.

Peștele ajută, de asemenea, la combaterea smogului datorită conținutului ridicat de acizi grași omega-3. În special, somonul, tonul, heringul, păstrăvul curcubeu și macroul sunt alegeri bune pentru consumul zilnic.

Alte produse care ajută la curățarea organismului de toxinele inhalate sunt:

  • nucile (în special nucile braziliene);
  • cacao, ceaiul verde;
  • sosul de soia;
  • grăsimile vegetale presate la rece (de exemplu, uleiul de in);
  • ouăle;
  • pâinea de secară;
  • muesliul din cereale integrale;
  • hrișca

Ierburile sunt un alt grup de produse care pot minimiza efectele negative asociate cu poluarea mediului.

Va fi bine să includeți în dieta zilnică mâncăruri care conțin turmeric, iar în loc de ceai obișnuit este bine să beți infuzii. Coada-calului, mesteacănul, păpădia și menta au proprietăți detoxifiante.

Hidratarea adecvată este, de asemenea, importantă

Este important să ne amintim că, pe lângă o dietă adecvată, este importantă și hidratarea adecvată. Conform recomandărilor, femeile ar trebui să bea aproximativ 2 litri de apă în fiecare zi, iar bărbații – 2,5 litri.

CITEȘTE ȘI: Fructul ieftin care îți scade glicemia în câteva minute: Consumă-l la micul dejun

Apa minerală plată este cea mai bună alegere. Apa poate fi completată cu alte lichide. În special, ceaiul verde, sucurile de fructe fără zahăr (de exemplu, de portocale), smoothie-urile de fructe și legume și ceaiurile din plante sunt opțiuni bune.

Pe lângă produsele recomandate, există și o listă de produse care trebuie evitate. În special, cafeaua, alcoolul, dulciurile, carnea (în special cea roșie) și sarea – acestea nu ajută în lupta împotriva aerului murdar.

De asemenea, este indicat să evitați produsele foarte procesate, cum ar fi alimentele gata preparate. Din cauza stării proaste a aerului, dieta anti-smog trebuie urmată pe tot parcursul anului.

Comentarii: