REVIEW

Efectele ADVERSE ale tratamentelor naturiste: când și de ce trebuie evitate anumite plante medicinale

Foto: Pinterest.com

Plantele sunt minunate, ne pot susține organismul, dar pot face și rău dacă nu sunt luate la recomandarea unui medic. De exemplu, banalul ceai de sunătoare poate provoca dureri de cap dacă este băut prea mult timp, iar ghimbirul nu este indicat femeilor care au chisturi sau fibroame.

De asemenea, știm cu toţii că ceaiul de tei ne relaxează şi ne ajută să dormim mai bine. Medicii atrag însă atenţia că băut mai mult de 3-4 săptămâni va avea efectul invers: provoacă insomnie. În plus, nu este recomandat persoanelor cu tensiune mică.

Iată și alte exemple! Una dintre cele mai populare plante medicinale în România este mușețelul. Ajută digestia, calmează iritațiile, este recomandat în infecțiile respiratorii, dar în același timp interacționează cu unele medicamente.

CITEȘTE ȘI: Care este mâncarea tradiţională românească cea mai dietetică şi echilibrată nutriţional

”Fluidifică sângele și, dacă persoană respectivă ia un anticoagulant, evident că va modifică nivelul de fluiditate a sângelui și se va trezi cu hemoragii nedorite” ne atrage atenția medic apifitoterapeut Dr. Cătălina Creţu.

Și preparatele cu ginko biloba, ginseng, usturoi sau ghimbir pot interacționa cu medicația anticoagulantă. În plus, ghimbirul și scorțișoară, foarte folosite în curele de slăbire, pot determina creșterea în mărime a unui fibrom sau chist uterin, dar nu sunt singurele.

CITEȘTE ȘI: Scapă de tânțari cu ajutorul PLANTELOR

”Extracte de salvie, de lemn dulce, de mărar, de trifoi roșu, foarte folosite. În cazul în care persoană are o predispoziție spre chist, are antecedente de cancer mamar sau ovarian, ele sunt strict contraindicate”, precizează și Dr. Ruxandra Constantina, medic apifitoterapeut.

De aceea este important să nu luați produse naturale după ureche, ci doar după ce ați fost la un medic.

Un alt exemplu este ginsengul. Indicat pentru memorie, fertilitate sau imunitate, poate avea efecte adverse dacă e luat prea mult timp.

CITEȘTE ȘI: ATENŢIE! Când trebuie să te FEREŞTI de lavandă, în ciuda zecilor de beneficii ale plantei

Dr. Cătălina Creţu, medic apifitoterapeut: ”Luat zilnic pe o perioada mai mare de 21 de zile va da o stare de agitație și atunci se da cu anumite intermitențe. Așa cum poți să dai șofrănelul timp de 3 luni fără să apară niciun fel de probleme.”

Și ceaiul verde trebuie băut cu atenție, deși este plin de antioxidanți. Medicii recomandă că după o luna să fie luată o pauză.

CITEȘTE ȘI: ALTERNATIVA la plantele exotice scumpe: plantele medicinale româneşti

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că ceaiul verde interferează cu absorbția calciului și a fierului, deci putem să ne trezim cu o anemie, putem să ne trezim cu o spasmofilie și cei care au tensiunea mică se pot trezi chiar cu stări de leșin.

Atenție și la produsele pe baza de sunătoare, mai ales în sezonul cald!

Provoacă fotosensibilitate, deci nu e recomandat să va expuneți la soare dacă urmați un astfel de tratament. În plus, scad eficacitatea pilulelor contraceptive, ale medicamentelor pentru hipertensiune, diabet sau astm.

Comentarii: