NUTRITIE SANATATE

Efectul neașteptat pe care îl au cartofii prăjiți asupra organismului

foodstory.stirileprotv.ro

Efectul neașteptat pe care îl au cartofii prăjiți asupra organismului.Gastroenterologul Dilyara Lebedeva a avertizat asupra efectelor nocive ale consumului de cartofi prăjiți . Potrivit acesteia, consumul lor poate deveni un factor de îmbătrânire prematură.

Efectul neașteptat pe care îl au cartofii prăjiți asupra organismului

Adevărul este că, din cauza glicării colagenului, după consumul acestei garnituri pot apărea cearcăne, riduri, pigmentare crescută și contururi faciale lăsate.

Prin urmare, medicul recomandă evitarea deserturilor și a mâncărurilor care conțin produse finale de glicare avansată. Iar acest lucru este valabil mai ales pentru cartofii prăjiți.

CITEȘTE ȘI: Secretul pe care nu l-ai ştiut până acum: Vrei să mănânci cartofi prăjiţi, pizza şi ciocolată fără să te îngraşi?

Crème brûlée, toate deserturile și pastele au, de asemenea, acest efect. Pentru a-ți păstra tinerețea, ar trebui să adaugi în alimentație mâncăruri gătite acasă din ingrediente de calitate, să mesteci bine mâncarea, să bei mai multă apă și să nu te privezi de somn, mai sfătuiește gastroenterologul.

Proteine alterate

Produșii finali de glicare avansată (AGE) sunt substanțe care se formează atunci când moleculele de proteine și zahăr sunt combinate și încălzite la temperaturi ridicate. Are loc o reacție în urma căreia apar AGE – adică proteine deteriorate, cu o structură alterată. Ne întâlnim cu aceste molecule în fiecare zi.

Gândiți-vă la o friptură de carne mai ales cu adăugarea unui sos care conține zahăr – acest lucru duce la apariția unei cruste, densitate, schimbarea culorii și aromei. Același lucru este valabil și pentru laptele condensat fiert (în acest caz, se observă o modificare a gustului, a culorii și a vâscozității).

Acest proces nu se întâmplă doar în cuptor. Este prezent în mod constant în organism, cu excepția unei temperaturi mai scăzute, cele 36,6 grade ale tale declanșează în mod similar procesul de interacțiune între zahărul pe care îl mănânci și proteinele care îți construiesc corpul. Toate acestea se întâmplă și în organism, dar mult mai lent.

Orice lucru care crește semnificativ conținutul de produse finale de glicație avansată în organism accelerează îmbătrânirea organismului. În primul rând, este vorba de zahăr și de carbohidrații rapizi – fast-food, dulciuri și făină. Acestea cresc numărul de AGE în organism.

Alimentele prăjite sau coapte la o temperatură mai mare de 120 de grade intră, de asemenea, în această categorie. Dar este, de asemenea, important să ne amintim că produsele finale de glicație avansată sunt prezente și în prepararea alimentelor sănătoase.

CITEȘTE ȘI: Persoanele care NU ar trebui să mănânce cartofi: Cum le este afectată sănătatea

De exemplu, o cercetare realizată de oamenii de știință americani în 2013 a identificat produsele cu cel mai mare conținut de AGE după tratarea termică la temperaturi de peste 120 de grade. Printre acestea se numără uleiul de susan, uleiul de măsline, nucile de pin, uleiul de măsline, caju, carnea de vită, puiul, parmezanul, potrivit actualno.com.

Comentarii: