SANATATE

Efectul pe care îl are stresul asupra glicemiei: Poate acesta să ducă la hiperglicemie?

Efectul pe care îl are stresul asupra glicemiei: Poate acesta să ducă la hiperglicemie? Majoritatea persoanelor cu diabet zaharat sunt conștiente de faptul că, dacă mănâncă majoritatea alimentelor, nivelul de zahăr din sânge va crește, la fel cum administrarea de insulină va scădea nivelul de zahăr din sânge.

Acest proces este normal și se întâmplă, de asemenea, la nivel intern la persoanele fără diabet. Principala diferență este că persoanele cu diabet trebuie să se ocupe de tot managementul extern al pancreasului.

Dar și alte lucruri pot provoca un nivel ridicat de zahăr în sânge. Stresul este unul dintre ele.

Efectul pe care îl are stresul asupra glicemiei: Poate acesta să ducă la hiperglicemie?

Organizația Mondială a Sănătății a identificat stresul ca fiind una dintre cele mai importante probleme de sănătate ale secolului XXI și că este o problemă în creștere – la fel ca și diabetul.

CITEȘTE ȘI: Nutriționist Mihaela Bilic recomandă: Fructul care are efect antistres și scade tensiunea arterială

Stresul cauzează hiperglicemie

Atunci când mâncați carbohidrați sau orice lucru cu zahăr, acesta provoacă o creștere aproape imediată a glicemiei. Cu toate acestea, stresul asupra organismului – fie el fizic, emoțional sau mental – poate crește treptat nivelul de zahăr din sânge și poate provoca hiperglicemie persistentă.

Stresul cronic poate provoca rezistență la insulină, ceea ce face ca nivelul de zahăr din sânge să fie mai greu de controlat, ducând la hiperglicemie.

Cum afectează stresul nivelul glicemiei

Stresul sub formă de infecție, boală sau rănire gravă sau stres emoțional alertează organismul să elibereze anumiți hormoni care afectează în mod inevitabil nivelul de zahăr din sânge. Atunci când este stresat, organismul intră într-o zonă de luptă sau de fugă în care trebuie să se asigure că are suficientă energie.

La rândul său, nivelul de insulină scade, iar glucagonul, cortizolul și adrenalina sunt eliberate în organism, precum și mai multă glucoză din ficat pentru a alimenta organismul.

Pentru persoanele fără diabet, acest lucru se poate simți ca o explozie de energie. Dar la o persoană cu diabet, aceasta poate duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge, letargie și energie scăzută.

Ce stimulează hiperglicemia de stres

Hiperglicemia de stres, care se măsoară ca un nivel de glucoză în sânge de peste 180 mg/dl, poate apărea din cauza inflamației cauzate de boli sau infecții, ceea ce duce la rezistență la insulină și la scăderea secreției de insulină.

În plus, în timpul unui eveniment stresant din punct de vedere emoțional sau psihologic, eliberarea de hormoni, inclusiv epinefrina și cortizolul, inundă organismul, împreună cu ficatul care aruncă glucagon suplimentar în sânge.

Combinate, acești hormoni și zaharuri cresc nivelul de zahăr din sânge și pot duce la rezistență la insulină pe termen lung.

Poate stresul să provoace un nivel ridicat de zahăr în sânge la persoanele fără diabet?

Acest lucru este frecvent în mediul spitalicesc, atunci când pacienții sunt internați în unitatea de terapie intensivă (ICU), cel puțin jumătate dintre persoane având glicemia peste 180 mg/dl în primele 48 de ore de la internare.

Aceste niveluri ridicate ale glicemiei contribuie la creșterea morbidității și mortalității, iar monitorizarea strictă a glicemiei și administrarea de insulină sunt esențiale. Chiar și la persoanele fără diabet, astfel de niveluri ridicate ale glicemiei în mediul spitalicesc pot necesita injecții de insulină până când rezistența la insulină se normalizează.

În afara mediului spitalicesc, persoanele fără diabet pot avea, de asemenea, crize de niveluri ridicate ale glicemiei și de rezistență la insulină, în special în perioadele dificile și stresante, precum și în caz de boală, rănire și infecție.

Pentru majoritatea persoanelor din afara mediului spitalicesc, vârfurile de glicemie nu sunt suficient de severe pentru a justifica un tratament cu insulină injectabilă. Cu toate acestea, experimentarea unei hiperglicemii prelungite induse de stres poate crește riscul de a dezvolta în cele din urmă diabet de tip 2.

Care sunt simptomele hiperglicemiei induse de stres?

Reglarea deficitară a glicemiei poate reflecta cu exactitate simptome de sănătate mintală, cum ar fi iritabilitatea, anxietatea și neliniștea. În mediul spitalicesc, medicii vor monitoriza îndeaproape organismul pentru a detecta semnele de stres pentru a gestiona simptomele.

La persoanele cu hiperglicemie de stres, acest lucru poate ajuta la prevenirea complicațiilor ulterioare și a decesului.

Alte semne ale hiperglicemiei sistemice de stres includ:

  • aveți probleme în a adormi sau a rămâne adormit
  • aveți probleme digestive
  • aveți toane sau vă simțiți trist
  • vă simțiți furios sau iritabil
  • aveți dureri de cap frecvente
  • consumați substanțe, cum ar fi tutunul și alcoolul, mai mult decât de obicei
  • energie scăzută
  • vă simțiți rău mai mult decât de obicei

Cum se tratează hiperglicemia de stres?

Într-un cadru spitalicesc, cel mai probabil veți fi tratat cu o perfuzie intravenoasă de insulină pentru a vă readuce nivelul de zahăr din sânge la normal. Acest lucru este valabil mai ales dacă urmează să suferiți o intervenție chirurgicală sau dacă aveți o infecție, deoarece nivelul ridicat al glicemiei crește inflamația și face ca rănile să se vindece mai greu și să lupte împotriva infecțiilor.

Cheia este de a viza stresul care stă la baza acestuia și de a-l gestiona: fie că este vorba de tratarea unei infecții cu antibiotice, de recuperarea după o boală sau de reducerea stresului emoțional, mental și psihologic.

Acest lucru va reduce inflamația și eliberarea de hormoni de „luptă sau fugi” și va scădea în mod natural nivelul de zahăr din sânge.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul din această plantă alungă stresul și insomnia: Doar 1 cană și veți dormi până dimineața

Puteți ajuta la gestionarea stresului prin următoarele:

  • participarea la exerciții fizice regulate și menținerea activității fizice
  • consumul unei diete sănătoase, echilibrate, cu alimente integrale, cu puțin sau deloc zahăr adăugat
  • activități de respirație profundă, yoga și meditație
  • 7-9 ore de somn pe noapte
  • limitarea consumului de alcool, tutun și cofeină
  • căutarea de sprijin social și comunitar

Stresul asupra organismului, fie el fizic sau mental, afectează nivelul de zahăr din sânge atât la persoanele cu sau fără diabet. Acesta este cauzat de o boală de fond, o infecție, o accidentare sau un moment extrem de emoțional.

În cazul persoanelor cu diabet și al celor fără diabet care se află în spital, acest lucru necesită, de obicei, un tratament cu insulină, dar pentru cei din afara spitalului fără diabet, prin abordarea cauzelor care stau la baza hiperglicemiei, nivelul de zahăr din sânge revine la normal în timp util, potrivit actualno.com.

Comentarii: