NUTRITIE SANATATE

Efectul pe care pizza îl are asupra organismului: Cum te poate păzi de cancer

Deși nu este unul din cele mai sănătoase alimente, pizza ar putea fi bună pentru dumneavoastră, potrivit cercetătorilor.

Oamenii de știință au descoperit că oregano, un condiment utilizat în mod obișnuit în pizza și alte alimente italiene, are potențialul de a deveni o armă puternică împotriva cancerului de prostată.

Un medicament inspirat de acesta ar putea avea mai puține efecte secundare decât tratamentele existente, care pot provoca probleme de la incontinență la impotență.

Cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer la bărbații britanici, afectând 37.000 de bărbați pe an și ucigând peste 10.000, potrivit dailymail.co.uk.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: Cum să mănânci pizza fără să te îngrași

Carvacrol

Cercetătorii de la Universitatea Long Island, New York, au studiat carvacrolul, o substanță chimică din oregano. Adăugat la celulele canceroase de prostată din laborator, acestea le-a anihilat complet. După patru zile, aproape toate celulele canceroase au fost ucise. Testele au arătat că substanța chimică din oregano a determinat celulele canceroase să se sinucidă.

Substanța chimică din oregano ar putea fi utilizată acum ca tratament împotriva cancerului sau ca plan pentru un medicament și mai puternic.

Experții au avertizat, totuși, că atunci când se consumă oregano, s-ar putea ca această substanță, carvacrolul să fie digerată înainte ca aceasta să poată face bine.

Cercetătorul Supriya Bavadekar, farmacolog, a declarat: „Unii cercetători au arătat anterior că consumul de pizza poate reduce riscul de cancer.

„Acest efect a fost atribuit în principal licopenului, o substanță care se găsește în sosul de roșii, dar acum simțim că până și condimentul cu oregano poate juca un rol.”

Licopenul

Licopenul, pigmentul care conferă roșiilor culoarea citită este creditat cu o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv prevenirea cancerului și reducerea riscului de boli de inimă.
Dr. Bavadekar a spus: „Dacă studiul continuă să dea rezultate pozitive, acest super-condiment poate prezenta o terapie foarte promițătoare pentru pacienții cu cancer de prostată.

‘Un avantaj semnificativ este că oregano este utilizat în mod obișnuit în alimente. Ne așteptăm ca acest lucru să se traducă într-un risc scăzut de efecte toxice severe.

CITEȘTE ȘI: Oricine poate face o pizza delicioasă acasă – Reguli pentru aluatul perfect

„Dar acest studiu se află într-un stadiu foarte preliminar și trebuie efectuate experimente suplimentare pentru a ne face o idee mai bună despre utilizările în clinică.”

Posibilitățile includ utilizarea carvacrolului în sine sau utilizarea acestuia ca plan pentru un tratament și mai puternic.

Alții au subliniat că este prea devreme pentru bărbați să înceapă aprovizionarea cu pizza.
Margaret Rayman, profesor de medicină nutrițională al Universității Surrey, care a compilat o carte de bucate cu rețete menite să țină la distanță cancerul de prostată, a spus că trebuie făcută mult mai multă muncă.

De exemplu, orice tratament inspirat de oregano ar trebui să fie mult mai puțin dăunător pentru celulele sănătoase decât cele canceroase.

Comentarii: