REVIEW

Elimină riscul unui incendiu de sărbători – 5 reguli de bază de respectat în bucătărie și în casă

Când ne gândim la securitatea locuinței, ne gândim de obicei la încuierea corectă a ferestrelor și ușilor sau la instalarea unui sistem de securitate. Dar mai există un alt mare pericol la care mulți dintre noi nu acordă suficientă atenție – incendiile.

Nu este ca în filme. Odată ce începe un incendiu, este posibil să aveți la dispoziție doar două-trei minute pentru a ieși în siguranță din momentul în care se declanșează alarma de fum. Care sunt sfaturile și ce puteți face acasă pentru a preveni un incendiu:

NU IEȘIȚI NICIODATĂ DIN CASĂ ÎN TIMP CE GĂTIȚI

Gătitul neglijent este cea mai frecventă cauză a incendiilor și a rănirilor în locuințe, iar cele mai multe incendii de gătit implică aragazul din bucătărie. Vă sună cunoscut? Pregătești ceva pentru cină și apoi fugi din bucătărie pentru a face ceva care, probabil, nu este atât de important, dar tot încerci să faci mai multe lucruri în același timp. Ceea ce ar fi trebuit să dureze doar câteva secunde se transformă în minute, iar apoi te întorci în bucătărie doar pentru a descoperi că ceea ce ai gătit a fiert sau a ars deja.

Din fericire, de cele mai multe ori veți scăpa fără incendiu. Dar, pentru a fi în siguranță, rămâneți întotdeauna în bucătărie în timp ce prăjiți, fierbeți sau coaceți. Dacă trebuie să ieșiți din bucătărie, pentru a fi în siguranță, închideți aragazul. Iar dacă fierbeți, frigeți sau coaceți alimente, asigurați-vă că le verificați în mod regulat. Nu părăsiți niciodată casa în timp ce se gătește mâncarea și folosiți un cronometru pentru un memento prietenos.

CITEȘTE ȘI: Scapă de ‘energia negativă’ din casă: Topul obiectelor pe care trebuie să le aruncăm înainte de Anul Nou

ȚINEȚI ZONA DE GĂTIT CURATĂ ȘI ORGANIZATĂ

Uneori, când nu suntem atenți, lucrurile din spațiul de gătit pot lua foc cu ușurință. Lucruri precum mănușile de gătit, ustensilele din lemn, ambalajele de mâncare, prosoapele de hârtie sau șervețelele trebuie ținute la o distanță sigură de plita aragazului. Atunci când gătești mai organizat și cureți pe parcurs, este mult mai puțin probabil să lași astfel de lucruri în apropierea aragazului.

FIȚI PREGĂTIȚI ÎN CAZUL UNUI INCENDIU LA GĂTIT

Uneori, chiar și atunci când credem că suntem în siguranță, se poate întâmpla ceva. Așadar, pentru a fi puțin mai precaut în timp ce gătești, păstrează în apropiere un capac care să se potrivească bine cu oala sau tigaia pe care o folosești.

Dacă apare un mic incendiu, folosiți capacul pentru a înăbuși flăcările și apoi opriți arzătorul. Păstrați tigaia acoperită până când știți că focul s-a stins și că tigaia sau oala s-a răcit complet. În schimb, dacă apare un incendiu în cuptor, opriți-l rapid și țineți ușa închisă.

Dacă la un moment dat simțiți că focul este prea mare pentru a fi controlat, ieșiți din casă, închideți ușa în urma dumneavoastră pentru a ajuta la izolarea incendiului și sunați la 112. Nu vă întoarceți și lăsați profesioniștii să se ocupe de el.

MANIPULEAZĂ ÎNTOTDEAUNA CU GRIJĂ CANDELELE

Să recunoaștem: nimic nu creează mai multă atmosferă decât lumina lumânărilor. Acestea creează o atmosferă relaxantă și pot mirosi foarte bine. Dar, oricât de frumoase ar fi, lumânările pot fi o cauză majoră a incendiilor casnice. Dacă vă plac atât de mult lumânările, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă bucura în continuare de ele în siguranță:

  • Nu lăsați niciodată lumânările nesupravegheate și stingeți-le pe toate atunci când vă decideți să părăsiți camera sau să vă culcați.
  • Evitați să folosiți lumânările în dormitor și în alte locuri unde oamenii pot adormi.
  • Țineți lumânările la cel puțin 30 cm distanță de orice lucru care poate arde, inclusiv decorațiuni sau verdeață.
  • Așezați întotdeauna lumânările pe o suprafață stabilă, neîngrădită și folosiți sfeșnice care nu se răstoarnă ușor.
  • Aprindeți lumânările cu grijă, ținând părul, mânecile și hainele mai lejere departe de flacără.
  • Tăiați fitilurile lungi pentru a păstra flăcările sănătoase. Și nu uitați să stingeți flacăra înainte ca aceasta să se apropie de suport sau de recipient. Puteți folosi capacul suportului de lumânare pentru a înăbuși ușor flacăra în loc să o stingeți.
  • Pregătiți lanternele și luminile cu baterii pe care să le folosiți în caz de pană de curent. Nu folosiți niciodată lumânări.

CITEȘTE ȘI: Pleci în concediu de sărbători? Ține cont de aceste 7 reguli pentru anvelope – Îți pot salva viața

ASIGURĂ-TE CĂ ALARMELE DE FUM FUNCȚIONEAZĂ

Când ați testat ultima dată alarmele de fum? Nu vă amintiți? Poate că este timpul. Alarmele de fum din locuința dumneavoastră ar trebui să fie șterse de praf și testate lunar. Dacă nu funcționează corect, înlocuiți imediat bateriile sau, dacă este necesar, înlocuiți dispozitivul.

Comentarii: