SANATATE

Esenţial pentru o tiroidă sănătoasă: De ce alimente ai nevoie pentru a-ţi asigura necesarul de iod

Iodul are un rol esențial pentru sinteza hormonilor tiroidieni. În organismul uman, iodul se regăsește în cantități mici. Beneficiile pe care le aduce iodul sănătății sunt uriașe.

Iodul sprijinirea metabolismului sănătății, menținerea nivelului de energie, susținerea sănătății părului și a pielii, sprijinirea dezvoltării fătului, asigurarea unei imunități mai puternice și prevenirea hipotiroidismului. Însă, iodul are și beneficii în tratarea bolilor fibrochistice, prevenirea cancerului.

Atenție! Medicii susțin că deficitul de iod este cea mai importantă cauză de retard mental care poate fi prevenit.

Iată care sunt consecințele deficitului de iod:

Medicii spun că deficitul de iod este cea poate cea mai importantă cauză de retard mental. Paradoxal, aceasta poate să fie prevenit. Lipsa iodului are ca şi consecinţă scăderea capacităţii tiroidei materne şi fetale de a produce cantităţi suficiente de hormoni tiroidieni. Iar în formele severe ducând la retard mental şi psiho-motor important la făt.

Carenţă severă de iod la adult este însoțită de creşterea numărului de cazuri de guşă, hipotiroidism, infertilitate. Nu în ultimul rând are loc o scădere a capacităţilor intelectuale, potrivit doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Pericolul ascuns din sarea de masă. Ce NU scrie pe etichetă

Deficitul este periculos în sarcină

În ceea ce priveşte sarcina, deficitul sever de iod se asociază cu creşterea numărului de avorturi spontane, a numărului de naşteri premature şi cu nou-născuţi cu o greutate scăzută la naştere. La făt, hipotiroidismul matern şi fetal, indus de deficitul sever de iod, are consecinţe grave asupra dezvoltării şi mielinizării sistemului nervos central. Practic există riscul de apariţie al unui retard mental important până la cretinism. Dar crește și riscul de apariţie a tulburărilor psihice, tulburări motorii spastice, surditate dar și tulburări de vorbire. Deficitul sever de iod este principala cauză de retard mental care poate fi prevenită, pe glob.

Deficitul sever de iod în sarcină se defineşte printr-o valoare a iodului în urină de sub 50µg/L. Iar în afara sarcinii sub o valoare de 20µg/L.

La copil deficitul moderat de iod poate fi responsabil de o serie de anomalii de dezvoltare psihomotorie şi intelectuale precum deficite în domeniul vederii, motricităţii, capacităţii de percepţie şi o scădere a funcţiilor intelectuale. Deficitul de iod se asociază şi cu o scădere a IQ-ului global (cu până la 13.5 puncte) şi cu apariţia unor tulburări de tip hiperactiv cu deficit de atenţie.

Iată care sunt principalele alimente care conțin iod:

Apa este o veritabilă sursă de iod. Dar și vegetalele reprezintă o sursă importantă de iod. Însă conținutul lor de iod variază în funcţie de concentraţia acestui element în sol, astfel în zonele geografice cu deficit de iod, cum este şi cea mai mare parte din România, aportul de iod prin alimentaţie este insuficient. De aceea, a fost introdusă suplimentarea iodului în alimentaţie prin iodarea universală a sării şi prin fortifierea unor alimente cu iod precum pâinea şi uleiul.

CITEȘTE ȘI: De ce apare bărbia dublă. Mestecă gumă dacă vrei să scapi de ea, ne sfătuiesc specialiștii

Alimentele cele mai bogate în iod sunt peştele (ton, cod, macrou), fructele de mare şi algele marine. Și legumele din clasa cruciferelor: varza, conopida, napii şi guliile conţin în mod natural anumite substanţe ce au o acţiune competitivă cu iodul. Și oul, brânză, iaurtul, căpșunile și afinele sunt bogate în iod.

Comentarii: