SANATATE

Experții atenționează: Senzația de gură uscată poate semnala infectarea cu SARS-COV-2

Foto: Pinterest.com

Senzația de gură uscată poate apărea dintr-o dată, fără să fie imediat însoțită de alte simptome. Ar putea fi COVID-19? Poate. Experții explică legătura dintre senzația de gura uscată și SARS-COV-2.

Este senzația de gura uscată un simptom al infectării cu COVID?

Da, puteți adăuga senzația de gură uscată pe lista crescândă a potențialelor simptome COVID-19.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Dental Research, până la 40% dintre persoanele cu COVID-19 pot prezenta senzația de gură uscată în timpul sau după boală, scrie thehealthy.com. Unele persoane pot dezvolta acest simptom înaintea oricărui alt simptom COVID-19.

„Acest procent reprezintă un număr mai mare decât cel al persoanelor care raportează o pierdere a gustului”, spun Kevin M. Byrd, chirurg dentar și Anthony R. Volpe, doctor în cercetare orală și craniofacială.

CITEȘTE ȘI: Viorica de la Clejani are Covid! S-a internat de urgență la ”Matei Balș”

Iată tot ce trebuie să știți despre acest simptom, inclusiv legătura acestuia cu Covid:

Ce estesenzația de gură uscată?

Glandele salivare produc în mod normal salivă, care este eliberată în gură. Senzația de gură uscată apare atunci când producția de salivă încetinește sau se oprește și este mai mult decât o simplă neplăcere. Poate provoca probleme de înghițire, vorbire și mâncare.

În plus, saliva vă protejează gura și dinții. Când acesta este în cantitate redusă, puteți dezvolta carii și/sau infecții dureroase ale gurii, inclusiv afte.

Saliva persoanelor cu COVID-19 poate conține niveluri ridicate ale virusului. Acesta este unul dintre motivele pentru care testele de salivă COVID-19, inclusiv testele la domiciliu, pot ajuta la detectarea virusului, spune dr. Byrd.

Senzația de gură uscată și COVID-19

Cercetările publicate în revista Nature Medicine oferă indicii cu privire la modul în care COVID-19 afectează gura și saliva.

O echipă de cercetători de la Institutul Wellcome Sanger din Cambridge, Marea Britanie și alte organizații din SUA și Marea Britanie, au identificat receptorul enzimei de conversie a angiotensinei 2 sau receptorul ACE2, în celulele glandelor salivare și țesuturilor care acoperă gura. Aceasta este proteina pe care SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, o blochează pentru a intra în organism.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că virusul se poate multiplica în celulele glandelor salivare. Cercetătorii au expus saliva de la opt persoane asimptomatice infectate cu COVID-19, la celule sănătoase crescute într-un vas. Acest experiment a condus la infectarea celulelor sănătoase.

Cercetătorii au adunat, de asemenea, saliva de la un grup separat de 35 de voluntari cu COVID-19 ce aveau o formă ușoară sau erau asimptomatici. Persoanele simptomatice cu niveluri mai ridicate de virus în salivă au fost mai predispuse să raporteze o pierdere a gustului și mirosului decât cele cu niveluri mai scăzute în salivă.

„Saliva ajunge în gură, care este cea mai mare poartă de acces în corp. Nu este doar un loc în care poți fi expus la COVID-19, ci și unul prin care îi poți expune și pe alții”, spune Blake M. Warner, cercetător clinic asistent și șef al unității de tulburări salivare la Institutul Național de Cercetare Dentară și Craniofacială a Institutelor Naționale de Sănătate din Bethesda, Maryland. Dr. Warner a fost investigator principal în cercetările publicate în Nature Medicine, împreună cu Dr. Byrd.

Acest lucru explică unele dintre simptomele orale ale COVID-19, cum ar fi pierderea gustului, vezicule și uscăciunea gurii.

„Atunci când saliva infectată este înghițită sau particulele minuscule ale acesteia sunt inhalate, credem că poate transmite SARS-CoV-2 în continuare în gât, în plămâni sau chiar în intestine”, adaugă Dr. Byrd.

Acesta este încă o dovadă care arată că purtarea măștilor în spațiile publice poate ajuta la prevenirea răspândirii COVID-19, spune el.

Dr. Byrd este de acord: „Cavitatea bucală nu este un loc secundar ci reprezintă un loc principal în infectarea cu COVID-19″.

CITEȘTE ȘI: Vitaminele care nu trebuie să-ți lipsească din casă toamna asta: Întăresc imunitatea, au efect și asupra infecției cu COVID-19

Un alt mic studiu din Future Virology a descoperit că gura uscată poate fi printre primele simptome ale COVID-19, deschizând o fereastră pentru a preveni transmiterea.

60% dintre oameni au raportat uscăciunea gurii cu trei până la patru zile înainte de orice alte simptome COVID-19. Alții au spus că gura lor a fost uscată simultan sau timp de una până la două zile după apariția altor simptome ale COVID-19.

Senzația de gură uscată a avut tendința de a se îmbunătăți cu tratamentul pentru Covid-19.

Comentarii: