REVIEW

Explicațiile PSIHOLOGILOR privind beneficiile preparării de prăjituri pentru alte persoane

Foto: Pinterest.com

Cei care adoră să facă prăjituri vor folosi orice scuză pentru a se apuca de treabă. Fac un tort pentru ziua cuiva, coc repede o tavă de prăjituri pentru sărbători sau pregătesc imediat o negresă pentru că ştim cu toţii că toată lumea iubeşte ciocolata.

Se pare, însă, că acestă activitate înseamnă mai mult decât a crea ceva dulce. A face prăjituri pentru alte persoane vine cu o serie de beneficii psihologice, notează gustarte.ro.

Este o formă productivă de auto-exprimare şi comunicare

Potrivit profesorului de ştiinţe psihologice de la Universitatea din Boston, Donna Pincus, această activitate are avantajul de a permite oamenilor să se exprime creativ: „Există o mulţime de literatură de specialitate care vizează legătura dintre expresia creativă şi bunăstarea generală. Indiferent dacă este vorba de pictură sau de a face muzică, există o ameliorare a stresului de care oamenii au parte prin faptul că astfel de activităţi reprezintă o modalitate de exprimare”.

Stresul este legat de o serie de probleme mentale şi fizice, iar găsirea unor modalităţi de a face faţă este foarte importantă pentru a duce o viaţă sănătoasă.

MITURI despre ceea ce îşi doresc BĂRBAȚII în dormitor

Genialele zodiacului! Cele trei zodii de femei cu o inteligenţă sclipitoare

Să faceţi prăjituri pentru alte persoane poate fi o modalitate utilă de a vă comunica sentimentele.

Susan Whitbourne, profesor de ştiinţe psihologice la Universitatea din Massachusetts, vorbeşte despre obiceiul de a aduce ceva de mâncare cuiva care a pierdut pe cineva drag. Uneori nu există cuvinte şi doar mâncarea poate transmite ceea ce încercaţi să spuneţi. Ea a declarat pentru HuffingtonPost: „Poate fi de ajutor pentru persoanele care au dificultăţi în a-şi exprima sentimentele în cuvinte pentru a arăta mulţumiri, aprecieri sau simpatii cu prăjituri”.

Foto: Pinterest.com

Julie Ohana, asistent social medical licenţiat şi terapeut în arta culinară, a declarat pentru HuffPost: „În multe culturi, în multe ţări, mâncarea este într-adevăr o expresie a iubirii şi este de fapt ceva foarte frumos, pentru că este ceva care ne leagă pe toţi. Cred că ar putea să fie totuşi o problemă dacă ar ajunge să înlocuiască comunicarea în sensul tradiţional, dar dacă se face împreună cu comunicarea, este un lucru pozitiv şi foarte minunat”.

Alimente care ARD rapid grăsimile. Introdu-le în meniul tău zilnic!

Beneficiile ascunse ale pâinii. De ce este bine să o consumi cu moderaţie, dar FRECVENT

ALB TOTAL/ 4 Outfit-uri inspirate din stradă

Să faci prăjituri pentru tine şi pentru alţii este o formă de împlinire spirituală

Am auzit cu toţii de beneficiile meditaţiei şi ale împlinirii spirituale: creşterea stării de fericire şi reducerea stresului, pentru a numi câteva. A face prăjituri pentru alte persoane poate avea aceleaşi efecte. „Coacerea necesită multă atenţie. Trebuie să măsuraţi, să fiţi atenţi sau vă concentraţi fizic pentru a întinde aluatul. Dacă vă concentraţi asupra mirosului şi a gustului, pentru a fi prezent cu ceea ce creaţi, acel act de împlinire în acel moment poate avea rezultat şi în reducerea stresului”, explică Pincus.

Acesta este unul dintre motivele pentru care terapia culinară este la fel de obişnuită ca cea artistică – se potriveşte unui tip de terapie cunoscut sub numele de activare comportamentală.

Foto: Pinterest.com

„Coacerea înseamnă gândire pas cu pas şi urmăreşte conceptul de ”aici şi acum”, dar este totodată şi a gândi reţeta ca un întreg, preparatul ca un întreg, ce se va întampla cu el, la cine ajunge, la ce oră este servit, astfel încât coacerea este o modalitate foarte bună de a dezvolta acel echilibru al momentului şi a imaginii de ansamblu”, spune Ohana.

A face prăjituri pentru alţii este o formă de altruism

La baza acestei activităţi este chiar actul de a dărui. „A face prăjituri pentru alţii poate creşte sentimentul de bunăstare, poate contribui la reducerea stresului şi vă face să vă simţiţi că aţi făcut ceva bun pentru lume, ceea ce poate aduce beneficii sensului vostru în viaţă şi legătura cu alţi oameni”, a declarat Pincus pentru HuffPost.

Cele mai sănătoase părți ale legumelor și fructelor pe care le ARUNCI

„Vă rup frunzele?” auziți când cumpărați ridichi. VEZI de ce ar trebui să spui NU

Cele mai frecvente GREȘELI pe care le faci când gătești cu ulei de măsline

Cele mai multe beneficii se obţin atunci când nu căutaţi să atrageţi atenţia sau să îi depăşiţi pe alţii, ci când vreţi doar să împărţiţi mâncarea cu oameni care ştiţi că vor aprecia.

Specialiştii susţin însă că dacă această activitate mai mult vă stresează decât să vă relaxeze atunci ar fi mai bine să îi lăsaţi pe alţii să se ocupe: „Atâta timp cât nu este stresantă şi nu este obligatorie, poate fi benefică pentru toţi”, susţine Pincus.

Foto: Pinterest.com

Comentarii: