NUTRITIE SANATATE

Fructul pe care să NU îl mănânci dacă te doare capul: O înrăutățește

avantaje.ro

Fructul pe care să NU îl mănânci dacă te doare capul: O înrăutățește. Durerile de cap pot interfera cu viața normală. Dr. Nanavati semnalează un fruct care ar trebui evitat în această afecțiune, deoarece nu poate decât să agraveze situația. Specialistul nu recomandă consumul de banane pentru durerile de cap și migrenele aferente, din cauza conținutului unei anumite substanțe în fruct, care poate agrava starea unei persoane.

Fructul pe care să NU îl mănânci dacă te doare capul: Banana

Un aliment comun care poate fi găsit în multe case este bananele. Aceste fructe galbene pot declanșa migrene la persoanele care sunt sensibile la tiramină, o substanță chimică naturală care se găsește în fructe.

CITEȘTE ȘI: Fructul care scade, cu succes, colesterolul: Consumă-l în fiecare zi

Tiramina are o structură chimică pe care organismul o descompune cu ajutorul enzimelor numite monoaminooxidază (MAO). Atunci când organismul nu o produce suficient și sunt consumate alimente bogate în tiramină, aceasta poate duce la dureri de cap.

Conținutul de tiramină crește pe măsură ce bananele se coc, mai ales dacă sunt prea coapte. Prin urmare, oamenii ar trebui să evite în special bananele prea coapte, potrivit actualno.com.

Simptomele migrenei

Durerea de cap se simte de obicei foarte puternică, cu o diferență importantă. Spre deosebire de o durere de cap obișnuită, senzația pulsatilă a migrenei poate fi simțită pe o singură parte a capului.

Simptome precum oboseala, pofta de mâncare, setea și schimbările de dispoziție pot apărea, de asemenea, imediat înainte de o migrenă. O migrenă durează de obicei de la câteva ore la câteva zile. Nu se știe exact ce cauzează o migrenă, dar există anumiți factori declanșatori, mai spune expertul.

Persoanele care suferă de migrene în mod regulat ar trebui să fie conștiente de faptul că dieta poate juca un rol semnificativ în durata și frecvența migrenelor. Există mai multe alimente care ar trebui să fie limitate în această afecțiune. Alcoolul, în special băuturile carbogazoase, precum și alimentele care pot declanșa dureri de cap ar trebui excluse din dietă.

„În niciun caz nu vă zgârciți la somn – trebuie să dormiți suficient pentru a vă simți satisfăcuți. Este recomandat să dormiți într-o cameră bine ventilată. Dacă aveți dificultăți în a adormi, o plimbare de jumătate de oră înainte de culcare sau un duș cald sau călduț vă pot ajuta”, spune expertul.

„Persoanele predispuse la migrene ar trebui să evite locurile cu stimuli puternici de sunet sau lumină – discoteci, baruri cu muzică tare, deoarece acestea pot provoca crize de durere. De asemenea, merită reduse la minimum situațiile stresante și grijile, respectând regimul de lucru și odihnă pentru a evita suprasolicitarea”, adaugă specialistul.

În ceea ce privește bananele, în ciuda efectului lor negativ asupra durerilor de cap, acestea sunt un fruct cu multe beneficii pentru sănătate.

Beneficiile consumului de banane

Efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular

Bananele conțin potasiu și magneziu, care au un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular uman și furnizează oxigen celulelor creierului. Vitaminele B ajută la ameliorarea tensiunii nervoase, a stresului și a oboselii. Bananele conțin, de asemenea, substanța „triptofan”, care, atunci când intră în corpul uman, se transformă în „hormonul fericirii” – serotonina. Din acest motiv, bananele sunt considerate un fruct al bunei dispoziții, alungând depresia.

Efect pozitiv asupra somnului

În plus, serotonina ajută organismul să producă melatonină, care are un efect pozitiv asupra somnului. Vitamina B6 este benefică pentru sistemul nervos central, iar potasiul, care este, de asemenea, abundent în banane, va avea un efect benefic asupra sistemului cardiovascular.

CITEȘTE ȘI: Fructul de sezon care este cel mai benefic pentru inimă

Funcționarea tractului intestinal

Fibrele conținute în aceste fructe galbene îmbunătățesc funcționarea tractului gastrointestinal. Datorită prezenței glucozei, fructozei și zaharozei, bananele sunt excelente stimulente energetice pentru organism. Acesta este motivul pentru care sportivii folosesc în mod regulat aceste fructe în dieta lor: le mănâncă crude și le adaugă la shake-urile proteice.

Cresc cantitatea de bacterii intestinale benefice

Amidonul și pectina (o polizaharidă) sunt principalele componente ale bananelor. Acestea acționează ca prebiotice, crescând cantitatea de bacterii intestinale benefice și îmbunătățind astfel funcția intestinală. Conținutul de amidon și pectină este mai mare în bananele necoapte, motiv pentru care acestea sunt recomandate persoanelor cu simptome de tulburări gastrointestinale.

Cu toate acestea, bananele coapte conțin mai puțin amidon și polizaharide, dar mai multă fructoză, zahăr și antioxidanți. O banană conține aproximativ 10% din cantitatea zilnică recomandată de fibre.

Comentarii: