NUTRITIE SANATATE

Greșeala care anulează ideea de post. De ce ne îngrășăm

Astăzi, creștinii-ortodocși pășesc în Postul Mare. Este prima zi din cele șase săptămâni de pregătire, prin post, rugăciune şi pocăinţă, pentru apropierea cu vrednicie de Sfântul Trup şi Sânge, pentru că, de regulă, mai toți credincioșii se împărtășesc de Paşti.

Preoții ne învață că postul este o înfrânare benevolă de la anumite mâncăruri și de la băutură și luarea celor îngăduite cu măsură. De exemplu, dacă cineva mănâncă brânză ‘tofu’ cu lăcomie, fără nicio cumpătare, nu înseamnă că ține post, spun slujitorii Domnului.

Sunt foarte mulți cei care se focalizează, în această perioadă, strict pe partea alimentară. Însă postul ortodox are mai multe aspecte. Are o valoare religios-morală, fiind valorizat de Iisus Hristos, ne amintesc prelații, are o motivație comemorativă , e contextualizat și abia a patra fază este cea despre alimentație.

 

Citește și: Mit sau adevăr? Cât slăbești de fapt dacă renunți la pâine

 

Îngrășatul în post, un obicei

Teoretic, să renuți la carne, ouă, lapte, brânză, pește, adică la proteine animale timp de şase săptămâni, poate avea drept consecinţă un plus de energie mulţumită nutrienţilor din legume și fructe. Mai mult decât atât, alegerile alimentare corecte pot duce la pierderea în greutate sau la menţinerea unei greutăţi optime.

Însă auzim foarte des despre persoane care ies din post cu kilograme în plus. De ce? Pentru că au confundat sau nu au înțeles ideea de post. Reputatul profesor Gheorghe Mencinicopschi ne explică și ne îndeamnă la cumpătare.

 

Îmbuibarea, mare păcat

”Nu înseamnă că dacă ne îndopăm cu pâine, cu covrigi sau diverse produse vegetale, intens procesate, pe care le găsim în vitrinele magazinelor, am postit. Ne-am făcut datoria. Nu, ideea postului este despre și cât mănânci. Este vremea cumpătării, mâncați cu moderație chiar și ceea ce aveți voie să mâncați”, spune Menci.

De altfel, medicii avertizează că produse de post pe care le găsim uşor în supermarketuri, uleioase și ultraprocesate, duc în final la îngrăşare, la tulburări gastroduodenale și ne trimit în multe cazuri la urgență.  Nu slujesc, în niciun caz, ideii de Post şi de bine.

 

Citește și: De ce gălbenușul ouălor fierte ÎN EXCES devine gri-verzui?

 

Cine are dezlegare

Postul Mare este denumit așa și pentru că este cel mai lung post al anului. Începe după duminica în care ”se lasă sec” de brânză și ține până în noaptea de Înviere.

Sunt însă oameni cu diverse boli și afecțiuni care nu pot fi privați sub nicio formă de anumiți nutrienți. Biserica le oferă dezlegare parțială sau totală, postul nefiind un scop în sine, ci doar un mijloc, o cale.

Comentarii: