SANATATE

Greșeala potențial fatală: Gestul care crește riscul de accident vascular cerebral și favorizează acumularea de grăsime

Foto: Pinterest.com

Un studiu realizat de oameni de știință americani demonstrează că sărirea peste gustarea de dimineață dublează riscul de ateroscleroză – adică limitează fluxul de sânge și oxigen către organe importante din corpul uman, ducând la accident vascular cerebral, atac de cord și altel afecțiuni.

Experimentul a fost realizat cu participarea a 4.052 de bărbați și femei sănătoase din Statele Unite, care nu sufereau de boli cardiovasculare sau renale cronice la începutul studiului. Ei au fost împărțiți de echipa lui Valentin Fuster (medic, profesor, redactor-șef la Journal of the American College of Cardiology și director al Mount Sinai Heart) în trei grupuri separate.

CITEȘTE ȘI: Atenție: Tulburarea care, netratată, poate duce la AVC, infarct și alte complicații grave

În primul grup, au fost incluși acei voluntari care au consumat dimineața mai puțin de 5% din aportul lor de energie zilnic necesar (adică au sărit în mod regulat peste micul dejun sau au băut doar o ceașcă de cafea sau un suc, în grabă).

În al doilea grup, participanții și-au satisfăcut 20% din necesarul caloric la micul dejun (mic dejun normal), iar al treilea – a avut între 5-20% din aportul alimentar necesar printr-un mic dejun cu conținut scăzut de calorii, relatează BGNES.

Simptome de ateroscleroză la cei care nu au mâncat micul dejun

Rezultatele studiului indică faptul că simptomele de ateroscleroză au apărut într-un procent mult mai mare la persoanele care nu au mâncat deloc micul dejun sau au mâncat ceva sărac în calorii.

CITEȘTE ȘI: Cum își începe ziua Regele Charles: Ceaiul pe care il bea în fiecare dimineață scade colesterolul, elimină riscul de AVC și cancer

În plus, markerii bolilor cardio-metabolice au fost de asemenea observați mai frecvent la acest grup. O caracteristică distinctă a celor care au sărit peste masa de dimineață de calitate a fost circumferința mai mare a taliei și conținutul crescut de grăsimi și zahăr, precum și un indice de masă corporală mai mare și creșterea tensiunii arteriale.

Comentarii: