SANATATE

Cum să-ți îmbunătățești metabolismul: încearcă aceste șapte idei

Foto: Pinterest.com

Uneori viața nu pare așa dreaptă. Prietena ta cea mai bună mănâncă tot ce vrea fără să pună nimic pe ea, în timp ce tu nu reușești să dai jos nici măcar un kilogram deși ești nedespărțită de morcovi și țelină. Ar putea fi de vină metabolismul tău? Tot ce se poate. Deși moștenirea genetică joacă un rol în felul în care funcționează metabolismul tău, totuși poți face ceva care să îl îmbunătățească pentru a arde caloriile mai repede.

Metabolismul este un proces chimic care convertește combustibilul corpului tău (mâncarea) în energie. Este implicat în tot ceea ce corpul tău face, de la a respira până la a te mișca sau a gândi. Dacă metabolismul tău e rapid, el funcționează ca un cuptor care arde repede combustibilul. dacă el e încet, el funcționează ca un foc molcom care arde combustibilul gradual.

Un metabolism încet este mai eficient, spune Michael Zemel, PhD, profesor emerit și fost director al Institutului de Nutriție al Universității Tennessee din Knoxville. El spune că strămoșii noștri vânau pentru a avea hrană și nu știau când urmau să mai mănânce. Corpurile lor aveau grijă cum consumau caloriile, pentru a supraviețui. Și pentru că numai ce mai în formă oameni supraviețuiau pentru a da mai departe genele lor, oamenii din epoca modernă se trag cel mai probabil din cei cu metabolism încet.

Everyday Health ne recomandă 7 idei pentru a ne îmbunătăți metabolismul în vederea unei administrări mai bune a greutății corporale.

1. Lucrează-ți fibra musculară
Fibra musculară arde mai multe calorii decât o face grăsimea, chiar și atunci când te odihnești, spune Dr. Zemel. Crește-ți masa musculară pentru a da o mână de ajutor metabolismului și pentru a arde calorii mai rapid. Acest lucru are o importanță mai mare când te apropii de vârsta mijlocie. Metabolismul tău începe atunci să încetinească în mod natural și riști pierderea masei musculare. Soluția este să adaugi antrenarea cu greutăți în rutina ta zilnică de exerciții. Zemel spune că poți exersa și când te uiți la televizor folosind bandele elastice.

CITEȘTE ȘI: Cum te îmbolnăvește banala periuță de dinți

Epidemia care a lovit tot mapamondul: E mai dăunătoare decât obezitatea

2. Asigură-te că ai parte de un somn bun pentru a-ți îmbunătăți metabolismul
Lipsa somnului sau un program neregulat de somn poate contribui la a avea un metabolism lent. Deasemenea, somnul inadecvat te poate duce la boli ce țin de metabolism, cum sunt: diabetul de tip 2, boli de inimă și accidente vasculare cerebrale. Potrivit unui studiu publicat în aprilie 2015 în jurnalul Diabetologia, chiar și câteva nopți în care nu dormi așa de bine te pot afecta negativ. Cercetătorii au descoperit că participanții unui studiu, care nu aveau probleme de sănătate și au dormit doar patru ore pe noapte timp de patru nopți, aveau niveluri ridicate de acizi grași care pot contribui la rezistența la insulină, lucru ce precede diabetul.

3. Îmbunătățește-ți metabolismul prin răsfirarea meselor tale
Regândind felul în care mănânci  te poate ajuta în felul în care îți administrezi greutatea corporală. Dacă de obicei mănânci iaurt cu cereale la micul dejun, alege să mănânci doar cerealele, lăsând iaurtul pentru gustarea de la jumătatea dimineții. Dr. Zemel remarca impactul pozitiv pe care răsfirarea meselor o poate avea asupra metabolismului și a nivelului glicemiei.

CITEȘTE ȘI: Sfaturi pentru cei care vor să slăbească: Acestea sunt alimentele care topesc grăsimile

Alimentele care îți ACCENTUEAZĂ senzaţia de foame

4. Mișcă-te cât mai des în timpul zilei pentru a arde calorii
Dr. Zemel spune că perioadele lungi de inactivitate pot duce la un metbolism mai lent și la probleme mai mari de sănătate. Într-o reexeminare publicată în noiembrie 2012 în jurnalul Diabetologia, cercetătorii s-au uitat la inactivitate și la riscul bolilor. Au descoperit că oamenii cei mai sedentari au un risc mai mare de a avea boli cardiovasculare și diabet.

Când ești la birou, nu petrece ore în șir fără a te ridica – ridică-te și mișcă-te un pic. Caută oportunități de a te mișca, cum ar fi să mergi la biroul unui coleg sau în loc să trimiți un email, mergi și vorbește cu acea persoană. Sau atunci când vorbești la telefon mergi în jurul biroului tău. Când ești acasă și te uiți la teevizor, ridică-te și mișcă-te prin casă în timpul reclamelor.

5. Nu încerca metoda înfometării pentru a slăbi
O dietă bazată pe un număr mic de calorii sau pe un număr mai mic de mese pentru a slăbi poate avea repercusiuni.  “Corpul tău se va lupta cu tine și îți va încetini metabolismul,” spune Dr. Zemel. Poți ajunge să dai jos 15 kilograme cu o astfel de dietă, însă pentru cei mai mulți oameni le este greu să nu ia la loc în greutate după aceea. Iar când vor încerca din nou să slăbească folosind aeeași dietă, le va fi mai greu.

CITEȘTE ȘI: Semnalul de alarmă transmis de organism prin apariția gustului metalic din gură

Studiul care dă totul peste cap: Părţile creierului care funcţionează mai bine la femei decât la bărbaţi

6. Du-te la doctor pentru a-ți verifica glanda tiroidă
Dacă te îngrași brusc, s-ar putea să fie din cauza hipotiroidismului, adică a glandei tiroide care e mai puțin activă. Aceasta este situație des întâlnită la femeile peste 60 de ani. Când glanda tiroidă nu produce destui hormoni, funcțiilor organismului încetinesc, la fel ca și metabolimul. Unul din cel mai mari simptome ale hipotiroidismului este luarea în greutate fără niciun motiv. O analiză simplă a sângelui poate detecta o tiroidă mai puțin activă. Nu există tratament care să vindece acest lucru, dar poate fi ținută sub control cu ajutorul unui tratament pe bază de hormoni tiroidieni sintetici.

7. Fii conștientă de exagerarea îmbunătățirii metabolismului cu ajutorul mâncării
Mâncarea picantă este promovată de multe ori ca ceva care ajută metabolismul, iar cercetătorii ai sprijinit această idee. Spre exemplu, un studiu publicat în iunie 2014 în jurnalul Appetite a descoperit că atunci când incluzi ardeiul iute în dieta de slăbit, capsaicin-ul, ingredientul activ al ardeiului iute a crescut senzația de sațietate a celor implicați în studiu. Ceaiul verde și cafeina sunt alte lucruri care au un oarecare imact în îmbunătățirea metabolismului. Cel mai important lucru de ținut minte este faptul că mișcarea și nu mâncarea te ajută să arzi mai multe calorii.

Comentarii: