SANATATE

Semnalul de alarmă transmis de organism prin apariția gustului metalic din gură

Foto: Pinterest.com

Din moment ce nu ronțăim în mod normal la monede și nu ne mâncăm cu toții unghiile, a avea un gust metalic în gură nu este normal.

Un gust metalic însoțit de alte simptome poate fi un semnal de alarmă care să arate boli precum diabetul, probleme cu ficatul sau chiar cedare a rinichilor.

Nu vă speriați însă, aceste grave probleme de sănătate sunt rareori cauza gustului metalic, ci mai degrabă următoarele motive sunt de vină, notează healthline.com:

Suplimentele alimentare

Suplimentele care conțin metale grele precum zinc, crom, fier, calciu sau cupru pot provoca un gust metalic. Se presupune că acest gust trece odată cu stoparea medicamentației sau când organismul procesează suplimentele, dacă însă nu dispare, atunci trebuie să te asiguri că nu iei mai mult decât este cazul.

Anumite medicamente

Anumite grupuri de medicamente sunt absorbite de organism în totalitate, apoi ajung din nou în gură prin salivă. Printre acestea se numără antibioticul tetraciclină, lithium și allopurinol, medicament pentru gută. Alte medicamente, precum antidepresivele, usucă gura și mențin aerul stătut din interior, ceea ce afectează gustul în general.

ATENŢIE! Medicii avertizează asupra PERICOLELOR noii tendinţe de folosire a Coca Cola ca autobronzant

Apa cu lămâie îţi poate provoca probleme: Iată reacţiile adverse

Mereu pe fugă? Ce să mănânci la PRÂNZ ca să SLĂBEȘTI

Stare de graviditate

Unele femei gravide acuză un gust metalic, mai ales la începutul sarcinii. Cauza este necunoscută, dar există păreri care susțin că gustul metalic este cauzat de modificările hormonale din timpul sarcinii timpurii. Alți psecialiști susțin însă, că o posibilă explicație ar fi creșterea simțului mirosului, un simptom asociat frecvent cu sarcina.

Foto: Pinterest.com

Alergii alimentare

Gustul metalic a fost identificat ca un simptom al unor alergii alimentare. Dacă aveți un gust distorsionat după ce ați consumat un tip de alimente, cum ar fi moluștele sau fructele cu coajă lemnoasă, este posibil să aveți o alergie alimentară. Vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă simptomele persistă.

Expunerea la chimicale

Dacă respiri aer contaminat cu mercur vei simți, probabil pentru câteva zile, un gust metalic.

Cum îţi poţi schimba viaţa cu ajutorul călătoriilor: Cinci beneficii neştiute

Fructele pe care le poţi folosi ca DEODORANT natural

Igiena precară

Problemele cavității bucale, cum ar fi cariile, gingivita și paradontoza sunt de obicei provocate de necurățarea corespunzătoare a dinților și nefolosirea aței dentare. Dacă nu este tratat medicamentos de către un medic specialist, gustul metalic astfel instalat va persista.

Infecție respiratorie

Chiar dacă este temporar, un gust ciudat poate apărea din cauza unor afecțiuni precum sinuzită sau răceală.

Condimentul care te poate UCIDE! În SUA a fost declarat ilegal

Mango ajută la slăbit DOAR dacă este CORECT consumat

Sfaturi importante pentru tinerele mame: Ce să faci ca să nu te mai enervezi pe bebeluş

Demența

Demența afectează nervii creierului și îl atinge pe acela responsabil de inducerea gustului. În acest fel, cineva care suferă de această boală poate simți un gust metalic.

 

Tratamentele anti-cancer

Chimioterapia și radioterapia pot induce pacienților un gust metalic în gură.

Comentarii: