NUTRITIE

Începe ziua corect: Patru rețete pentru un mic dejun delicios

Micul dejun are multe funcții de îndeplinit: sățios, delicios și cu puțini carbohidrați. Să fie și cu fibre și cu acizi grași esențiali. Și bineînțeles… să fie simplu de făcut. Găsești mai jos o rețetă care se pregătește de seara.

Ingrediente
o mână de afine

3 linguri semințe de chia

1 lingură miere

125 ml lapte de cocos cu 22% grăsime

încă 2 lingurițe de semințe chia

Mod de preparare
Se zdrobesc afinele cu furculița și se amestecă bine cu cele 3 linguri de semințe chia și mierea până ajung la consistența unui gem. Se dau la frigider 30 minute. Separat, se amesteca laptele de cocos cu semințele de chia. Se pune peste gemul de afine și se lasă la frigider peste noapte.

CITEȘTE ȘI: Ce mănâncă la micul dejun 9 dintre cele mai de succes femei ale lumii

Micul dejun te poate ajuta să slăbești. Ce eroare trebuie să eviți

Pâine prăjită cu ou-ochi şi pudră de curry

Ingrediente
5 linguri ulei de măsline

2 ouă mari

2 felii de pâine

1/2 linguriţă pudră de curry

1 avocado

2 linguriţe zeamă de lămâie

1 praf sare

coriandru sau mărar tocat, pentru servire

Mod de preparare
Spargi ouăle în două vase separate. Într-o tigaie antiaderentă, încingi 3 linguri de ulei, la foc mediu spre mare. Adaugi cu grijă ouăle şi le prăjeşti până când albuşurile sunt rumenite şi crocante pe margini, aproximativ 2 minute. Condimentezi cu sare şi piper, după gust.

Într-o tigaie mică, la foc mediu, prăjeşti pudra de curry, până îşi eliberează aroma, cam 1 minut. Adaugi 2 linguri de ulei de măsline şi dai deoparte. Pasezi pulpa de avocado şi o amesteci cu zeama de lămâie şi cu puţină sare. Prăjeşti cele 2 felii de pâine. Peste fiecare felie pui piureul de avocado, 1 ou prăjit şi coriandru sau pătrunjel tocat. La final, stropeşti cele 2 porţii cu uleiul cu curry.

Fulgi de ovăz cu ananas şi ghimbir

Ingrediente
200 g fulgi de ovăz

250 g ananas tocat

125 g nuci tocate

1 bucăţică de ghimbir

1/2 linguriţă sare

2 căni (500 ml) lapte integral

1/2 cană miere sau sirop de arţar

2 ouă mari

2 linguriţe esenţă de vanilie

Mod de preparare
Preîncălzeşti cuptorul. Între timp, într-un vas mare, amesteci fulgii de ovăz, bucăţile de ananas, nucile, ghimbirul (ras sau tăiat) şi sarea. Împarţi compoziţia în 4 vase termorezistente ceramice (ramekin) nu foarte mari. Le dai deoparte.

Într-un alt vas, amesteci restul ingredientelor până se combină. Torni un sfert din compoziţia de lapte (ca un sirop) peste compoziţia de fulgi de ovăz şi ananas în fiecare din cele 4 vase ramekin.

Muţi vasele ramekin într-o tavă de copt. Dai la cuptorul încins până când fulgii de ovăz sunt rumeniţi deasupra, aproximativ 25 de minute. Serveşti acest mic dejun cu miere sau cu sirop de arţar, după gust.

CITEȘTE ȘI: DE CE românii NU mănâncă micul dejun

Micul dejun care te ajută să arzi calorii ÎNTREAGA ZI

Budincă rece de chia (preparată de seara)

Ingrediente
200 g fulgi de ovăz

4 linguri seminţe de chia

4 linguri de miere

lapte sau lapte vegetal neîndulcit (soia, de cocos), cât cuprinde

coajă rasă de lămâie

afine proaspete, după gust

Mod de preparare
Pregăteşti 4 borcane nu foarte mari, cu capac, adaugi în fiecare câte 50 g de fulgi de ovăz, 1 lingură de seminţe de chia, 1 lingură de miere şi torni lapte cât să se umple borcanul două treimi. Acoperi borcanele şi le agiţi ca să se combine ingredientele. Dai budinca la frigider, peste noapte, şi o mănânci la micul dejun.

Dacă vrei, când o serveşti, încorporezi în fulgii de ovăz coajă rasă de lămâie în fiecare borcan şi pui câteva afine la fiecare porţie.

Comentarii: