NUTRITIE SANATATE

Leguma care devine mai sănătoasă după ce este gătită

Foto: Pinterest.com

Leguma care devine mai sănătoasă după ce este gătită. Din copilărie, știm cu toții că fructele și legumele proaspete sunt cele mai utile . Dar se pare că nu funcționează întotdeauna. După cum explică nutriționistul rus Dr. Olga Mokhova, tratamentul termic poate chiar să facă unele dintre aceste alimente chiar mai sănătoase.

Acest lucru este valabil în special pentru mere, piersici, roșii, cartofi noi, morcovi, ardei, toate legumele crucifere, spanac, leguminoase și ceapă.

Tratamentul termic – cum afectează fructele și legumele

Medicul explică faptul că tratamentul termic poate distruge unele vitamine solubile în apă. În special, este vorba de vitaminele C, P și majoritatea celor din grupul B. Expertul adaugă că, în procesul de gătire, apa „spală” unele minerale – fier, magneziu, calciu, fosfor. În același timp, Dr. Mohova susține că vitaminele liposolubile A, K, E, D se păstrează chiar și la temperaturi ridicate, iar vitamina B6 solubilă în apă devine forma cea mai activă în timpul gătitului.

CITEȘTE ȘI: Colesterol mărit: Leguma care ajută la scăderea lui – Este ieftină și ai nevoie doar de 100 de grame

În plus, nu numai vitaminele pot fi utile în produse. În timpul tratamentului termic se formează compuși care sunt utili pentru organismul nostru. Acest lucru este valabil pentru toate produsele enumerate mai sus.

Leguma care devine mai sănătoasă după ce este gătită

Astfel, roșiile gătite conțin mult mai mult licopen, un antioxidant valoros, decât roșiile crude. Licopenul este un pigment carotenoid care conferă fructelor și legumelor, inclusiv roșiilor, culoarea roșie. Acest carotenoid are o puternică activitate antioxidantă, adică abilitatea de a proteja celulele de daunele provocate de radicalii liberi.

Potrivit multor studii, licopenul este asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare și cu anumite tipuri de cancer. Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), produsele pe bază de roșii se situează pe primul loc în ceea ce privește conținutul de licopen, relatează EatThis, NotThat!

De asemenea, potrivit unui studiu publicat în Journal of Agriculture and Food Chemistry, roșiile gătite au o concentrație de licopen cu 50% mai mare decât roșiile crude. Această tendință a fost observată și în ceea ce privește conținutul altor substanțe: nivelurile tuturor antioxidanților găsiți în roșii au fost în medie cu 28% mai mari în leguma gătită decât în cea crudă.

CITEȘTE ȘI: Leguma scade tensiunea arterială timp de 3 ore

„Aceste rezultate arată că tratamentul termic a crescut valoarea nutritivă a roșiilor prin creșterea licopenului biodisponibil și a activității antioxidante totale. Ele contrazic ideea că orice fruct și legumă procesată are o valoare nutritivă mai mică decât produsele proaspete”, se arată în raport.

Astfel, sosul de roșii pentru paste făcut acasă din roșii coapte va conține mai mulți antioxidanți decât o salată făcută din legume proaspete.

Comentarii: