NUTRITIE

De ce unele legume sunt mai sănătoase GĂTITE. Vezi care sunt acestea

Foto: Pinterest.com

Legumele trebuie consumate crude astfel încât să te bucuri de toate substanțele nutritive continute. Totuși, unele alimente, prin preparare termică, îşi sporesc calitatea nutrițională, oferindu-ne o cantitate mai mare de substanţe benefice.

Roşiile, spanacul, morcovii, sparanghelul şi ciupercile se numără printre alimentele care aduc beneficii mult mai mari organismului dacă sunt gătite, scrie health.com.

Ciupercile făcute la aburi îşi cresc conţinutul de potasiu

Potrivit specialiștilor, ciupercile preparate la aburi sau pe grătar au un conținut mai bogat de potasiu, un mineral esenţial pentru muşchi sănătoşi.

CITEȘTE ȘI: Fructele și legumele care îți PROTEJEAZĂ pielea împotriva razelor UV

Roșiile gătite sunt mai sănătoase

Potrivit studiilor, sosul de roșii aduce mai multe beneficii pentru sănătate decât legumele proaspete. Astfel, roșiile gătite sunt mult mai sănătoase, deoarece furnizează licopen, o substanță care ne protejează de boli cardiovasculare și de cancer.

Foto: Pinterest.com

Morcovii preparați termic nu pierd din vitamina A

Morcovii gătiți sunt mai sănătoși. Potrivit specialiștilor, chiar dacă sunt preparați, își păstrează conținutul de betacaroten pe care corpul îl transformă în vitamina A. Astfel, consumați cu regularitate, morcovii protejează vederea și scad riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Este recomandat să consumi morcovi la abur sau la cuptor!

 

CITEȘTE ȘI: „Vă rup frunzele?” auziți când cumpărați ridichi. VEZI de ce ar trebui să spui NU

Pe de altă parte, o serie de legume își pierd nutrienții prin preparare termică, de aceea este indicat consumul acestora în stare crudă, chiar dacă mulți dintre noi ne-am obișnuit să le consumăm gătite.

Mănâncă broccoli în stare crudă

Chiar dacă te-ai obișnuit să-l consumi fiert în baie de abur sau gătit la cuptor, cel mai bine este să mănânci broccoli în stare proaspătă. Totuși, dacă nu poți să-l consumi în stare crudă, gătește broccoli la abur și evită să-l prăjești în ulei, deoarece astfel salvezi un compus numit glucosinolat.

Foto: Pinterest.com

 

Ardeii proaspeți, bogați în vitamina C

Este bine să mănânci ardei în stare proaspătă – în salate sau pe post de aperitiv. Conținutul bogat în vitamina C se pierde din cauza căldurii, dar și din cauza că este o vitamină solubilă în apă.

CITEȘTE ȘI: Cele mai sănătoase părți ale legumelor și fructelor pe care le ARUNCI

Sfecla roşie crudă menține sănătatea creierului

Preparată termic, sfecla roşie îşi pierde până la 25% din acidul folic, esenţial pentru buna funcţionare a creierului. Astfel, pentru a beneficia de vitamine și nutrienți, este bine să o consumi în stare proaspătă.

 

Comentarii: