NUTRITIE SANATATE

Lista obligatorie pentru o sănătate de fier: Alimentele care îţi asigură necesarul de minerale în timpul iernii

csid.ro

Mineralele sunt substanțe anorganice pe care organismul și le ia din alimentație. Acestea sunt indispensabile pentru realizarea funcțiilor metabolice. Este esențial să ai o dietă care să conțină minerale, orice dezechilibru mineral poate duce la patologii organice.

De exemplu, hipertensiunea arterială poate să fie cauzată și de carența de magneziu, potasiu, calciu, dar și de excesul de sodiu. Toate mineralele se regăsesc în anumite alimente pe care este bine să le consumi din abundență, potrivit doctorulzilei.ro.

Fiecare dintre minerale au roluri bine stabilite în organism. De exemplu, cromul intervine în procesele de reglare a secreției de insulină.

CITEȘTE ȘI: Alimentul complet: Conţine toate vitaminele şi mineralele de care ai nevoie

Calciul

Este un mineral esențial, el intră în componența oaselor și a dinților, este esențial pentru procesul de creștere, pentru funcționarea mușchilor, coagularea sângelui.

Fierul

Participă la reacțiile de oxidare celulară dar și apărarea antiinfecțioasă, tot el asigurând performanțele fizice și cele intelectuale. Iodul contribuie la funcționarea normală a glandei tiroide.

Zincul

Este important pentru că stimulează sistemul imunitar, de asemenea acesta are și rol antioxidant.

Iată ce alimente sunt bogate în minerale și pe care este bine să consumi mai ales iarnă:

Peștele

Practic peștele este cea mai bună sursă de iod, însă ai grijă să-l consumi proaspăt nu congelat. De asemenea, peștele proaspăt conține și seleniu și fluor, atât de necesar pentru sănătatea dinților. De asemenea, peștele este bogat și în calciu, potasiu, fosfor, magneziu și seleniu. Peștii sunt, de asemenea, o sursă bună de proteine și de acizi grași Omega 3 care sunt ideali pentru sănătatea inimii. Peștii bogați în minerale sunt somonul, tonul și macroul.

Cătina

Este bogată în minerale precum potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu.

CITEȘTE ȘI: Napii – o sursă excelentă de minerale. Cum te ajută şi să slăbeşti

Semințele de in, de dovleac sau cele de floarea soarelui sunt surse bune de minerale

Mai exact, acestea conțin cupru, fier, fosfor, seleniu și zinc.

Cereale integrale reprezintă o sursă bună de minerale

Acestea conțin fier, fosfor, seleniu și zinc.

Caisele deshidratate

Este bine de menționat faptul că cele deshidratate conțin mai mult potasiu decât caisele proaspete. Nu uita că principalul rol al potasiului este acela de reglare a apei în organism. Totodată și prunele, stafidele, smochinele sunt fructe uscate care conțin minerale precum cupru, potasiu, magneziu, în consecințe ideale dacă vrei să-ți asiguri necesarul de minerale într-o zi.

Ciupercile

Consumul lor este indicat mai ales iarna pentru că ajută la susținerea sistemului imunitar.

Nucile

Deși sunt excelente surse de vitamine și minerale, trebuie să fie consumate cu moderație fiindcă au multe calorii. Mai exact, 100 grame de nuci au peste 600 calorii.

Soia

Produsele obținute din soia conțin mult potasiu, cupru, mangan, zinc, în plus sunt și foarte gustoase.

CITEȘTE ȘI: Sucul de varză, sursă excelentă de vitamine şi minerale. Cum se prepară băutura care previne cancerul

Cacao și ciocolata neagră

Ambele sunt o sură foarte bună de minerale – conțin potasiu, fier, cupru, zinc, mangan și crom. Poți, de exemplu, să consumi ciocolată cu conținut mare de cacao, cum este cea amăruie sau ciocolată neagră.

Brânza

Brânza conține calciu, cupru, fosfor. Dacă vrei să alegi o brânză care să fie bogată în minerale atunci poți consuma mozzarella, parmezan sau brânza emmentaler.

Comentarii: