SANATATE

Mai mult decât o floare: Planta care te calmează, te scapă de tuse şi îţi face bine la stomac

paradisverde.ro

Simplul fapt că inspiri parfumul salcâmului te liniștește și-ți dă o stare de bine. Iar dacă te confrunți cu tuse sau cu gastrită, este bine să știi că tot salcâmul le poate trata.

De ajutor în boli nervoase

Salcâmul e aliat natural pentru cei cu nevroze, pentru cei cu suferințe sufletești, apăsătoare. Simpla inhalare a parfumului de flori de salcâm relaxează, de aceea, e indicat ca suferindul să facă plimbări lungi pe sub salcâmii înfloriți, potrivit clicksanatate.ro. De folos sunt și buchetele de flori de salcâm puse în camera unde acesta lucrează sau doarme.

Pentru uz intern, se recomandă consumul unei infuzii din flori de salcâm uscate: 1 lingură de plantă la 200 ml de apă clocotită, de 3 ori pe zi.

CITEȘTE ȘI: Efectele ADVERSE ale tratamentelor naturiste: când și de ce trebuie evitate anumite plante medicinale

Maceratul de flori de salcâm se obține din păstrarea a 200 g de flori uscate de salcâm în 800 ml de miere 2-3 zile, din care se consumă 3-5 lingurițe pe zi.
Tinctura se obține din macerarea a 20 g de flori uscate de salcâm în 100 ml alcool de 70°, 10-14 zile. Se iau zilnic, de 2 ori, câte 10 picături.

Pentru uz extern, se recomandă băile generale cu extracte din flori de salcâm.

Benefic în gastritele hiperacide

Conținutul de glicozide și de uleiuri volatile ale florilor le recomandă în tratamentul gastritelor hiperacide apărute pe fond nervos. De asemenea, florile de salcâm sunt indicate în arsurile de stomac, refluxul gastro-esofagian, în indigestiile apărute după mese copioase, insuficiențe hepatice, crampe abdominale, datorită acțiunii antispasmodice. Florile de salcâm sunt indicate și în diareea copiilor.

Se consumă sub formă de infuzie din amestec de flori uscate de salcâm și frunze de dud (bogate în carbonat de calciu), care care reduce aciditatea. Se pune 1 linguriță de amestec de plante în 250 ml de apă clocotită, se infuzează 10-15 minute și se beau 2 ceaiuri pe zi, după mesele principale, în cure de lungă durată.

CITEȘTE ȘI: SUCCES ROMÂNESC! 10 noi plante speciale, aclimatizate în România. Sunt baza gastronomiei vegetariene!

Apa băută pe parcursul întregii zile poate fi înlocuită cu apă de salcâm care se obține din macerarea la rece de plantă uscată (cât încape într-o mână), minimum 8 ore, într-un litru de apă.

Bun pentru tusea expectorantă

Scoarța copacului și florile de salcâm sunt recomandate pentru calmarea tusei expectorante, în dureri reumatice, nevralgii dentare, bronșite, leucoree, anemie, laringite, gripă. Se consumă sub formă de decoct sau infuzie, mai ales în cazuri de bronșite, laringite și constipație.

Infuzia se prepară prin adăugarea unei lingurițe de flori uscate la 250 ml de apă clocotită și acoperită 10-15 minute. Decoctul se prepară prin fierberea unei lingurițe de plantă uscată 5-10 minute. Se răcește, se strecoară și se bea.

Știați că…

…. orice formă de consum de scoarță de salcâm, semințe sau rădăcină trebuie avizat de medic? Altfel, poate determina apatie, colici abdominale violente, deshidratare și tulburări de circulație.

CITEȘTE ȘI: Avertisment pentru părinţi: Plante INTERZISE în casă dacă ai copil mic

… mierea de salcâm zaharisește cel mai greu dintre toate tipurile de miere?

… florile de salcâm pot fi consumate și ca atare, adăugate la salatele de crudități?

Comentarii: