SANATATE

Medic: Acestea sunt primele 3 simptome ale unui accident vascular cerebral

medicalnewstoday.com

Un accident vascular cerebral este o perturbare acută a circulației cerebrale, care provoacă deteriorarea și moartea celulelor nervoase.

Potrivit datelor OMS, în lume se înregistrează anual peste 15 milioane de cazuri. În același timp, fiecare al zecelea pacient moare (aproape 6 milioane de decese pe an), ceea ce face ca accidentul vascular cerebral să fie „cauza numărul 2 de deces” pe planetă, după bolile coronariene.

„Dar principalul pericol al unui accident vascular cerebral nu este atât de mult faptul că poți muri în urma lui, ci că o persoană poate supraviețui, dar își pierde capacitatea de a se mișca independent, de a avea grijă de sine și chiar de a gândi”, subliniază medicul neurolog Elena Kravtsova.

CITEȘTE ȘI: Trei reguli de AUR: Aşa te fereşti de atac cerebral

Cum să recunoști un accident vascular cerebral în timp?

Expertul notează că o întrerupere bruscă a oricărei funcții a corpului uman poate însemna apariția iminentă a unui accident vascular cerebral.

Acest sindrom este asociat cu distrugerea creierului, motiv pentru care spectrul de simptome ale acestei boli este foarte larg.

Printre cele mai evidente semne ale unui accident vascular cerebral iminent se numără următoarele 3 simptome:

  • pierderea vorbirii sau incapacitatea de a pronunța cuvintele în mod clar
  • paralizia mușchilor faciali
  • pierderea forței sau a senzației la un membru (braț sau picior)

CITEȘTE ȘI: Stimulent pentru energie, memorie și putere de concentrare: Băuturile care scad riscul unui atac cerebral și mențin sănătatea creierului

Dacă apare cel puțin unul dintre aceste semne, medicul recomandă consultarea imediată a unui medic. Dr. Kravtsova notează, de asemenea, că simptome similare pot indica și alte afecțiuni din organism, dar numai un specialist poate pune un diagnostic definitiv.

Comentarii: