SANATATE

Trei reguli de AUR: Aşa te fereşti de atac cerebral

Foto: Pinterest.com

Cand fluxul de sange este redus in anumite zone ale creierului sau cand un vas de sange se sparge, apare accidentul vascular cerebral. Aceasta afectiune poate deteriora zonele care controleaza vorbirea, memoria si muschii, motiv pentru care tratamentul trebuie aplicat cat mai repede. Cum te poti feri de un atac cerebral?

Ai grija la tensiunea arteriala si la colesterol

Riscul de a face un AVC este cu atat mai mare cu cat tensiunea arteriala si colestrolul sunt mai mari. In mod normal, valorile tensionale ar trebui sa fie de 120/80 mmHg. Colestrolul nu trebuie sa fie mai mare de 200 mg/Dl. Daca valorile tale sunt mai ridicate, in primul rand e bine sa asculti sfatul specialistilor si sa faci cateva schimbari in stilul de viata.

CITEȘTE ȘI: Trebuie să mergi de URGENŢĂ la medic: Semnele care îţi spun că urmează să faci atac cerebral

Renunta la fumat, redu consumul de alcool, de sare si de grasimi saturate si creste consumul de legume. In plus, medicul iti va recomanda tratamentul medicamentos potrivit pentru tine.

Introdu exercitiul fizic in viata ta

Starea de sanatate generala se leaga si de o greutate corporala adecvata. Nu trebuie sa fii sportiv de performanta pentru a-ti scadea riscul de accident vascular cerebral, insa aproximativ 30 de minute de miscare pe zi te ajuta pentru a mentine o stare buna de sanatate si pentru a nu aduna kilograme.

Gaseste o forma de miscare pe gustul tau, pe care sa o practici cu placere, fie ca e vorba de plimbari in pas rapid, gradinarit, aerobic, ridicare de greutati, pedalare sau alergare.

CITEȘTE ȘI: Specialiştii recomandă uleiul de măsline: Previne infarctul şi accidentul vasculaR cerebral

Nu accepta sa fii dominat de stres

Usor de zis, greu de facut! Stresul e parte integranta a vietilor noastre, deci probabil ca si tie iti este greu sa nu te lasi in voia lui. Nu mereu ne permitem luxul de a face lucruri mari pentru a indeparta stresul, asa ca e bine sa ne concetram pe cele mici, cum ar fi sa ne prioritizam activitatile si sa lasam loc si pentru momente in care sa uiti de griji.

Opreste-te din ceea ce faci o data pe ora, fa cativa pasi si respira adanc de cateva ori. Ia o pauza de 10 minute in care sa te gandesti la ceva frumos sau sa dai un telefon unei persoane dragi. De cate ori poti, ocupa-te de pasiunile tale: fa plimbari in natura, citeste, picteaza sau iesi cu prietenii.

Comentarii: