SANATATE

Medicamentele care ar putea reduce riscul de cancer la creier: Acestea tratează în mod normal altă boală

Foto: Pinterest.com

Medicamentele care ar putea reduce riscul de cancer la creier: Acestea tratează în mod normal altă boală. Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie sugerează că un anumit tip de medicamente antidiabetice ar putea reduce riscul de cancer cerebral.

Mai exact, se pare că pacienții care iau medicamente antidiabetice cunoscute sub numele de tiazolidindione (glitazone) au un risc mai mic de cancer cerebral pe termen lung, în comparație cu persoanele diabetice care iau alte medicamente.

CITEȘTE ȘI: Combinația de medicamente care poate fi dăunătoare copiilor: Ce să nu faci când au febră

Prevenirea metastazelor cerebrale la pacienții oncologici

Studiul, publicat recent în revista BMJ Open, relevă că aceste medicamente ar putea fi reproiectate pentru a preveni metastazele cerebrale la pacienții cu cancer care prezintă un risc ridicat de cancere secundare, în cazul în care cercetarea actuală este susținută de studii viitoare.

Medicamentele PPAR α (alfa) agoniști (fibrați) și PPAR γ (gama) agoniști (glitazone) sunt importante din punct de vedere clinic datorită utilizării lor sigure pe scară largă pentru tratarea colesterolului ridicat (hiperlipidemie) și a diabetului.

Utilizând date medicale de la o rețea de peste 2.000 de medici de familie din peste 670 de cabinete din Marea Britanie, cercetătorii au examinat dacă această teorie se poate susține. Echipa de cercetători a efectuat două studii de cazuri controlate, folosind tumori cerebrale primare și secundare identificate în cadrul CPRD între 2000 și 2016. Cazurile și controalele au fost selectate dintre persoanele care au fost tratate cu orice medicament antidiabetic sau antihiperlipidemic.

Studiul a identificat în total 7.496 de persoane cu orice tumoră cerebrală (4.471 primare; 3.025 secundare). Au existat 1.950 de cazuri și 7.791 de controale în analiza cu fibrat și 480 de cazuri cu 1.920 de controale în analiza cu glitazonă.

Cercetătorii au constatat că utilizarea pe termen lung a medicamentului glitazonă de către pacienții diabetici a fost asociată cu un risc redus de tumori cerebrale primare și secundare în comparație cu pacienții diabetici care iau alte medicamente.

Studiul ar putea fi folosit și pentru a înțelege mai bine căile care previn dezvoltarea tumorilor cerebrale primare, cum ar fi gliomul, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

Acesta este cel mai amplu studiu realizat la pacienții diabetici care arată o legătură între utilizarea glitazonei pe termen lung și scăderea tumorii cerebrale primare și a metastazelor cerebrale.

CITEȘTE ȘI: Medicamentele care mai mult îți fac rău: Interferează cu absorbția calciului și a vitaminei D

“Dacă cercetarea noastră este validată în studii și studii mai mari, aceste medicamente ar putea fi reproiectate pentru a preveni metastazele cerebrale la pacienții cu cancer care prezintă un risc ridicat de cancer secundar, cum ar fi cancerul de sân și cancerul pulmonar”, a precizat Yoav Ben-Shlomo, profesor de epidemiologie clinică la Facultatea de medicină și științele sănătății populației din Bristol (PHS).

Comentarii: