SANATATE

Medicii atrag atenţia: Felul în care dormi poate ascunde semnele timpurii ale bolii Alzheimer

Foto: Pinterst.com

Un studiu desfăşurat în SUA pe mai mulţi voluntari a arătat că aceia care au fost lipsiţi de un somn odihnitor au acumulat în creier un nivel anormal de proteină tau, împlicată în apariţia maladiei Alzheimer. Această boală neurodegenerativă este foarte frecventă şi nu poate fi vindecată.

„Cheia nu este cantitatea totală de somn, ci calitatea odihnei“, a explicat dr. Brendan Lucey, directorul Centrului de somnologie de la Universitatea Washington, citat de independent.co.uk. „Persoanele cu o cantitatea mai mare de proteină tau dorm mult atât nopatea, cât şi ziua, fără însă a avea un somn de bună calitate“.

CITEȘTE ȘI: Noi descoperiri uimitoare despre somn: Ce se întâmplă de fapt în organism când dormim

Cercetarea a fost publicată în jurnalul „Neurology“ şi a constat în recrutarea a 119 voluntari, 80% din ei fără semne de declin cognitiv. Activitatea creierelor voluntarilor a fost monitorizată în somn, cu ajutorul scanerelor şi encefalogramelor, măsurându-se nivelul proteinelor tau şi beta-amiloid – a căror acumulare în celulele creierului duce la apariţia maladiei neurodegenerative.

Maladia Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă caracterizată mai ales prin pierderea memoriei şi a abilităţii de a gândi. Doar în Marea Britanie sunt înregistraţi 520.000 de persoane cu acest diagnostic.

Proteine toxice se acumulează în creier şi omoară neuronii

Cercetătorii care au realizat studiul nu au putut spune dacă o cantitate redusă de somn contribuie la apariţia acestei maladii sau poate fi un somn precoce al acesteia, dar legătura este investigată într-o serie de studii aflate în desfăşurare.

Studiile de până acum au arătat că nivelurile de beta-amiloid începe să se acumuleze în creier cu circa 20 de ani înainte de declinul cognitiv să fie vizibil, în timp ce acumularea proteinei tau apare într-o etapă ulterioară. Deşi nu există tratament care să vindece această boală, depistarea ei precoce poate fi un pas vital în descoperirea de noi tratamente în viitor.

CITEȘTE ȘI: Ce trebui să faci pentru a-ţi menţine creierul tânăr. Metoda împotriva maladiei Alzheimer

„Ştim că există o legătură între somn şi demenţă, dar mai avem multe de învăţat despre această relaţie“, a declarat dr. James Pickett, cercetător-şef la Societatea Alzheimer.

„Este prea devreme pentru a putea spune dacă încercarea de a schimba tiparul de somn influenţează riscul de a dezvolta demenţă, dar există dovezi solide că activitatea fizică susinută şi dieta sănătoasă pot reduce acest risc. Aşa că alegeţi un măr în locul chipsurilor şi ieşiţi din casă cât puteţi de mult“.

Comentarii: