SANATATE

Medicii au descoperit ce se întâmplă exact cu creierul după ce împlinești 50 de ani

Foto: providr.com

Medicii au descoperit ce se întâmplă exact cu creierul după ce împlinești 50 de ani. Iată la ce schimbări vă puteți aștepta pe măsură ce îmbătrâniți și ce puteți face în privința lor.

Indiferent de vârstă, cei mai mulți dintre noi suntem vinovați de faptul că spunem: „Cred că îmbătrânesc”, atunci când nu găsim cuvintele potrivite pentru a descrie ceva sau când ne scapă din minte un element important de pe lista de lucruri de făcut. Într-adevăr, creierul nostru se schimbă odată cu vârsta; cercetările arată că creierul se micșorează cu aproximativ 5% pe deceniu începând cu vârsta de 40 de ani.

Dar, pe măsură ce intrăm în anii 50 și 60, la ce ne putem aștepta să se întâmple cu creierul nostru? Ce mici scăpări pot fi atribuite îmbătrânirii normale a creierului și ce ar putea însemna ceva mai grav?

CITEȘTE ȘI: Nu căuta să scapi de ceea ce nu îți place să faci: Creierul tău ar avea nevoie de așa ceva

Am vorbit cu medici pentru a afla:

Schimbări ale creierului la care să te aștepți după ce împlinești 50 de ani

La 50 de ani, creierul tău deja se micșorează. Cortexul – stratul exterior al creierului – se subțiază, teaca de mielină care înconjoară fibrele neuronilor poate începe să se descompună, iar receptorii nu mai pornesc la fel de repede.

Acestea fiind spuse, cei mai mulți oameni sunt încă destul de ageri la 50 de ani – dar pot începe să observe unele schimbări în cogniția lor. La 50 de ani, funcțiile cognitive, cum ar fi reamintirea numelor și a numerelor la cerere, viteza de procesare, schimbarea rapidă a sarcinilor și abilitățile spațiale pot scădea.

Acest lucru tinde să continue în deceniile următoare. Mai ales, în această perioadă se poate observa un declin subtil în ceea ce se numește memorie episodică, sau un „jurnal mental care include «meta-etichete», cum ar fi cine a participat la o întâlnire săptămâna trecută și în ce zi a fost această întâlnire.

Pe de altă parte, alte aspecte ale cogniției, cum ar fi judecata morală, înțelepciunea și reglarea emoțională, continuă de obicei să se îmbunătățească în această perioadă.

Schimbări hormonale

Schimbările hormonale apar de obicei la 50 de ani din cauza menopauzei la femei și a andropauzei la bărbați. Declinul cognitiv poate apărea din cauza unei scăderi bruște a hormonilor, cum ar fi scăderea de estradiol asociată cu menopauza. De asemenea, oamenii constată adesea o mai mare acumulare de grăsime la vârsta de 50 de ani, care este asociată cu declinul cognitiv.

Micșorarea creierului

Pe măsură ce intrați în vârstă de 60 de ani, micșorarea creierului devine mai vizibilă. „Chiar dacă păstrezi o viață întreagă de cunoștințe acumulate, creierul tău devine mai puțin eficient în accesarea și adăugarea acestor cunoștințe.

Semnele normale ale îmbătrânirii creierului – și când să ne îngrijorăm

Este normal să experimentăm un anumit declin cognitiv pe măsură ce îmbătrânim. Dar când este uitarea un semn de ceva mai grav? Cel mai important efect al îmbătrânirii tipice este, probabil, încetinirea proceselor mentale, în special inventarea de nume, schimbarea sarcinilor, schimbarea obiceiurilor înrădăcinate și încorporarea de noi informații.

Creierul nostru compensează, de obicei, aceste schimbări, astfel încât să putem funcționa în continuare în mod stabil și independent.

Declinul cognitiv devine îngrijorător atunci când începe să interfereze cu funcționarea zilnică. „Acest lucru nu este niciodată normal și se numește oficial demență.
Cu toate acestea, între îmbătrânirea cognitivă tipică și demență există o zonă de deteriorare cognitivă ușoară (MCI), în care abilitățile cognitive nu sunt normale pentru vârstă – poate fi nevoie de teste oficiale pentru a detecta acest lucru – dar nu interferează cu activitățile zilnice de rutină.

Aproximativ 50% dintre persoanele cu MCI vor dezvolta demență în următorii trei până la cinci ani. Acest lucru nu înseamnă că aveți Alzheimer sau un alt tip de demență, dar un specialist vă poate ajuta să identificați cauza și orice tratament potențial sau modificări ale stilului de viață care ar putea fi utile.

Cum să vă păstrați creierul sănătos pe măsură ce îmbătrâniți

Exercițiile fizice au cel mai mare efect asupra sănătății creierului . Exercițiile aerobice regulate și moderate reduc riscul de declin cognitiv. De asemenea, este important să rămânem conectați pe măsură ce îmbătrânim, deoarece o rețea socială bogată oferă sprijin, reduce stresul, combate depresia și îmbunătățește stimularea intelectuală.

Deoarece multe afecțiuni medicale sunt strâns legate de un declin al funcției cerebrale, menținerea sănătății organismului este o componentă uriașă a menținerii sănătății creierului. Păstrați-vă tensiunea arterială și greutatea la niveluri sănătoase, luați medicamentele conform prescripțiilor, reduceți la minimum sarea și zahărul, fiți activi și fiți conectați social și pozitivi.

Calitatea somnului este, de asemenea, foarte importantă și ar trebui să consultați un profesionist dacă somnul dumneavoastră este insuficient din punct de vedere cantitativ sau calitativ, recomandă actualno.com.

CITEȘTE ȘI: Patru alimente care sunt esențiale pentru sănătatea inimii și a creierului

Încercați să evitați alimentele procesate, evitați drogurile de stradă și consumul excesiv de alcool, evitați fumatul – da, chiar și vapatul – evitați pierderea somnului și stresul ridicat și păstrați-vă microbiomul intestinal și oral optim.

Îmbătrânirea se întâmplă fie că ne place sau nu. Dar stilul de viață poate face o diferență uriașă în ceea ce privește rapiditatea cu care se deteriorează sănătatea creierului dumneavoastră și dacă veți dezvolta demență pe parcurs. Așa că începeți acum – mintea și memoria dvs. vă vor mulțumi.

Comentarii: