NUTRITIE SANATATE

Secretul înlocuirii drojdiei cu maia naturală

qbebe.ro

Maiaua naturală reprezintă un proces de fermentare lactică mai lentă, comparativ cu drojdia obișnuită din comerț.

Pentru a obține această drojdie sălbatică acasă, aveți nevoie doar de două ingrediente de bază: făină integrală sau făină de secară (ideal organică) și apă fiartă și răcită sau apă filtrată. Combinând aceste ingrediente într-un borcan de sticlă curat și hrănind maiaua în mod regulat, veți obține un agent de fermentare natural și sănătos.

CITEȘTE ȘI: Secretul celei mai bune pâini de casă

Secretul înlocuirii drojdiei cu maia naturală

Maiaua este varianta cea mai sănătoasă și naturală a drojdiei obișnuite, cu care pregătești cozonacii, pâinea sau alte bunătăți pufoase.

De asemenea, este și una dintre cele mai populare alegeri pandemice, datorită multiplelor beneficii.

Desigur, procesul de obținere durează mai mult, cu siguranță mai mult decât cumpărarea drojdiei.

Însă beneficiile sunt pe măsură, dacă alegi să ai un pic de răbdare până este gata, adică minimum 7 zile.

În primul rând, trebuie menționat faptul că, atunci când prepari maiaua, cantitățile le poți adapta în funcție de câtă compoziție îți dorești și pentru cât timp îți dorești să te folosești de aceasta. Se folosesc mereu cantități egale de făină și apă.

Dacă considerați că aveți nevoie de o cantitate mai mică de maia, înjumătățiți cantitățile.

Secretul înlocuirii drojdiei cu maia naturală

Ingrediente necesare pentru maia naturală:

  • 100g făină integrală sau făină de secară
  • 100ml apă fiartă și răcită sau apă filtrată

Mod de preparare:

Pentru a începe pregătirea pentru o maia naturală, amestecați făina și apa într-un borcan de sticlă curat până obțineți o pastă omogenă.

Acoperiți borcanul cu un tifon sau o cârpă curată și lăsați-l la temperatura camerei, într-un loc ferit de curent, timp de 24 de ore.

După această perioadă, hrăniți maiaua, aruncând jumătate din conținutul inițial și adăugând 100g de făină și 100ml de apă proaspătă.

Repetați acest proces de hrănire la fiecare 24 de ore pentru a menține maia activă.

CITEȘTE ȘI: Drojdia de bere făcută în casă: Detaliul care poate face diferența în lupta cu răcelile și infecțiile respiratorii

Cum se păstrează și se hrănește maiaua naturală?

Pentru a păstra maiaua naturală la capacitate maximă, este important să o hrăniți regulat. După aproximativ o săptămână de hrănire constantă, maiaua ar trebui să fie activă și pregătită pentru utilizare.

Păstrați maiaua la frigider și hrăniți-o de 2-3 ori pe săptămână adăugând făină și apă conform rețetei inițiale pentru a menține un aluat sănătos și activ.

Comentarii: