SANATATE

Medicii lămuresc eterna dilemă: Poate vitamina C să prevină răceala sau nu?

Foto: Pinterest.com

Vitamina C este una dintre cele mai cunoscute vitamine. Multe persoane consideră că aceasta poate preveni răceala și, de asemenea, este responsabilă pentru reducerea perioadei în care o anumită afecțiune se manifestă. Care este, totuși, adevărul despre vitamina C și proprietățile sale miraculoase asupra sistemului imunitar?

Există multe mituri despre anumiți factori care îți pot afecta sănătatea, însă adevărul este că majoritatea nu au o bază științifică exactă. Mai mult de atât, anumite studii demontează cele mai frecvente mituri despre sănătate.

În acest sens, medicul Vasi Rădulescu demontează un nou mit: vitamina C, se pare, nu are proprietatea de a preveni răceala.

CITEȘTE ȘI: Vitamina care se asociază perfect cu vitamina D: Împiedică depunerea calciului pe artere, prevenind ateroscleroza

Vitamina C nu previne, de fapt, răceala

„Miturile din jurul răcelii și prevenirea ei sunt numeroase, iar unul obișnuit este credința că administrarea vitaminei C te va ajuta să previi răceala sau să scurtezi durata acesteia. Studiile asupra vitaminei C nu au găsit niciun beneficiu pentru prevenirea sau tratamentul răcelii obișnuite. De fapt, atunci când vitamina C a fost testată pentru tratamentul răcelii în mai multe studii, s-a constatat că nu are niciun efect asupra duratei bolii față de efectul placebo”, scrie medicul pe propriul blog.

De asemenea, răceala nu este provocată de aerul rece de afară

„În timp ce incidența răcelii obișnuite tinde să crească în timpul iernii, aceasta are foarte puțin de-a face cu vremea rece

în sine. Un studiu realizat de Unitatea de Cercetare a Răcelii Comune a luat un număr de voluntari care au fost expuși la virusul ce provoacă banala răceală și apoi i-au separat; un grup a fost ținut într-o cameră bine încălzită, în timp ce celălalt a făcut o baie și au stat ulterior pe un hol rece să se usuce.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Vitamina care reduce mortalitatea pentru cei bolnavi de cancer

Numărul celor care au răcit nu a fost diferit între cele două grupuri. Concluzia a fost că virusul răcelii se răspândește mai ușor în timpul lunilor mai reci, fiindcă oamenii petrec mai mult timp în interior și intră în contact cu alții care ar putea avea o răceală”, adaugă dr. Vasi Rădulescu.

Comentarii: