SANATATE

Medicii recomandă: Cum să ai grijă de inima ta pe timp de caniculă

Foto: Pinterest.com

Temperaturile crescute din timpul verii pot crea probleme şi persoanelor cu afecţiuni cardiace.

Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, medic primar cardiolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a explicat, potrivit clicksanatate.ro, ce probleme pot apărea, în această perioadă, pentru pacienţii cardiaci şi nu numai:

– „Căldura mare generează un stres de adaptare, adică organismul trebuie să se adapteze la aceste temperaturi ridicate. Totodată, căldura mare determină transpiraţii, care duc la deshidratare. Iar deshidratarea are efecte negative asupra aparatului cardiovascular.

CITEȘTE ȘI: Sănătate într-o ceașcă de cafea: Condimentul care îi dă un gust aparte – Protejează inima și reduce riscul de cancer

– Aşadar, avem doi factori majori care se intercondiţionează şi determină efecte negative asupra aparatului cardiovascular: stresul termic şi deshidratarea. Cum le putem preveni? Hidratându-ne corect. Să consumăm peste doi litri de lichid pe zi în această perioadă.

– Trebuie să fim atenţi că atunci când apare deshidratarea există o reducere a valorilor tensiunii arteriale. Chiar şi în cazul hipertensivilor s-ar putea ca tensiunea arterială să scadă, dar scade în mod patologic, deci nu înseamnă că li se normalizează tensiunea arterială. Aşadar, de principiu, ei nu trebuie să-şi reducă medicaţia antihipertensivă, ci să se hidrateze corect.

CITEȘTE ȘI: Atenție la picioare: Te pot ajuta să ți dai seama dacă ai probleme renale sau de inimă

– De asemenea, este foarte important să evităm stresul termic, adică trecerile bruşte de la rece la cald. Adică să nu stăm în aer condiţionat la temperaturi de 16, 18 grade Celsius, ci la temperaturi de 22, 23 de grade, iar când ieşim afară, să stăm perioade scurte, pe cât posibil şi să nu stăm în soare, să mergem pe la umbră şi să avem capul acoperit de şapcă ori pălărie de culoare deschisă. Totodată, ca să menţinem o bună circulaţie şi o transpiraţie normală trebuie să purtăm haine de culoare deschisă şi cât mai lejere care să permită o respiraţie corectă a pielii”.

Comentarii: