MOMS SANATATE

Medicul pediatru Mihai Craiu răspunde: Cât de grave sunt cazurile de COVID-19 la copii

fox17.com

Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” a declarat că infecţia cu noul coronavirus la copii „rareori” evoluează cu forme „semnificative” de boală. Cei mai mulţi pacienţi pediatrici aflaţi la terapie intensivă sunt sugari cu comorbidităţi şi adolescenţi.

Nu este o catastrofă extraordinar de mare maladia la copil

„Infecţia COVID la copii evoluează rareori cu forme semnificative de boală. Din datele Academiei Americane de Pediatrie, doar 2% dintre cei infectaţi ajung să aibă nevoie de atenţie spitalicească şi cifrele româneşti nici ele nu sunt foarte departe.

CITEȘTE ȘI: Cercetătorii americani au descoperit cum poate un copil să învețe mai repede să citească: Detaliul care îi ajută să se dezvolte și intelectual

Dacă este să comparăm riscul relativ de deces prin maladie COVID la copil, datele din SUA ne spun că, uitându-ne la media ultimelor 9 luni, ianuarie – septembrie 2021, faţă de media ultimelor cinci ani în aceeaşi perioadă, constatăm că decesele prin maladie COVID şi complicaţii ale acesteia la copil reprezintă o cifră de şase ori mai mică decât accidentele de circulaţie sau de aproape patru ori mai mică decât accidentele prin folosirea accidentală a armelor sau de două ori şi un pic faţă de înec.

Nu este o catastrofă extraordinar de mare maladia la copil”, a explicat medicul, în cadrul unei dezbateri organizate de Salvaţi Copiii România.

Cei mai mulți pacienți de la ATI sunt fie sugari, fie adolescenți

Potrivit acestuia, cei mai mulţi pacienţi pediatrici cu forme grave în urma infectării cu noul coronavirus sunt sugari cu comorbidităţi şi adolescenţi, informează Agerpres.

CITEȘTE ȘI: Cum poți să îți dai seama dacă copilul tău este agresat la școală: Micile detalii la care să fii atent

„Cei mai mulţi din pacienţii de la ATI sunt fie sugari foarte mici, care au nevoie de ventilaţie şi suport vital, fie adolescenţi cu sindrom inflamator multisistemic. La capetele de vârstă ale pediatriei sunt problemele mari. Mortalitatea cea mai mare la sugari mici cu comorbidităţi şi riscul de inflamaţie multisistemică la adolescent”, a arătat Mihai Craiu.

„Ne-am aştepta pe cifrele româneşti să avem unu sau două decese şi în România prin sindromul inflamator multisistem”, a afirmat medicul.

Comentarii: