SANATATE

Mergi la baie când te scapă: Bolile pe care le poți face dacă nu mergi la timp la toaletă

waarmedia.com

Mergi la baie când te scapă: Bolile pe care le poți face dacă nu mergi la timp la toaletă. Obișnuiești să te abții atunci când simți nevoia de a merge la toaletă pentru a urina? Ei bine, nu ar trebui să mai faci acest lucru prea des, întrucât te expui multor riscuri pentru sănătate, de la infecție urinară la retenție urinară.

O vezică urinară sănătoasă poate menține până la 400 de ml de urină pe timpul zilei și 800 de ml de urină pe timpul nopții. Dacă bei 6-8 pahare de lichide, este normal să mergi la toaletă pentru a urina de mai multe ori pe zi. Vezica urinară este un organ complex, alcătuit din țesuturi, vase de sânge și mușchi. Aceasta poate deveni hiperactivă din diverse cauze, începând de la consumul de diuretice precum cofeină și până la constipație sau stres.

Mergi la baie când te scapă: Bolile pe care le poți face dacă nu mergi la timp la toaletă

Uneori, nu avem încotro și trebuie să așteptăm o vreme din momentul în care ne vine să urinăm până ajungem la toaletă. Însă nu este indicat să ne abținem în acest fel în mod obișnuit, deoarece pot apărea probleme grave.

Infecție urinară

Dacă îți faci un obicei din a te abține atunci când ai nevoie de toaletă, e bine să știi că vezica pune presiune pe rinichi. Abținerea și amânarea urinării nu cauzează infecția propriu-zisă, însă facilitează dezvoltarea și multiplicarea bacteriilor la nivelul tractului urinar, potrivit doc.ro.

În cazul femeilor, într-o asemenea situație, riscul de a dezvolta o infecție urinară cresc cu 50%. Femeile prezintă risc crescut de infecții urinare în general din cauză că au uretra mai scurtă, deci bacteriile din zona anală, de exemplu, au un drum mai scurt de parcurs până la intrarea pe căile urinare.

CITEȘTE ȘI: Leguma cu puternic efect antibiotic – Ajută la vindecarea infecțiilor urinare şi eliminarea pietrelor de la rinichi

Cistită interstițială

Amânarea urinării poate irita pereții vezicii, declanșând cistita interstițială. Simptomele acestei afecțiuni sunt sensibilitatea în zona pelviană, disconfortul și urinarea frecventă, acompaniată de dureri.

Hipersensibilitatea vezicii urinare

O serie de băuturi și de mâncăruri pot crește sensibilitatea vezicii urinare, afectându-i buna funcționare. Ei bine, și amânarea mersului la toaletă poate face vezica urinară să fie hipersensibilă, afectând funcționarea receptorilor amplasați pe pereții acesteia. Atunci când receptorii aceștia devin hipersensibili, nevoia de urinare apare mai frecvent.

Mergi la baie când te scapă: Bolile pe care le poți face dacă nu mergi la timp la toaletă

Retenția urinară

Retenția urinară reprezintă incapacitatea fizică de golire completă a vezicii urinare. Această retenție poate fi acută, dar se poate și croniciza. Retenția urinară apare în general la bărbați și este asociată cu durere în zona pelviană și cu disconfort accentuat. Această afecțiune este destul de gravă și trebuie să fie tratată de medicul specialist. Retenția urinară nu apare pentru că te abții de câteva ori să mergi la toaletă la timp, însă amânarea urinării în mod regulat crește riscul de apariție a acestei probleme.

Litiază renală

Reținerea urinei poate favoriza formarea pietrelor la rinichi. Când urina stagnează în vezică, substanțele chimice și sărurile prezente în urină se pot cristaliza și forma pietre la nivelul rinichilor. Aceste pietre cauzează dureri severe și pot necesita intervenție medicală pentru a fi eliminate.

Situațiile în care e interzis să amâni urinarea

În general, persoanele sănătoase pot amâna urinarea ocazional, fără să dezvolte probleme de sănătate. Medicii urologi susțin că amânarea urinării preț de o oră nu pune sănătatea în pericol, fiind permisă indivizilor fără probleme de sănătate. Există însă situații în care amânarea urinării este complet interzisă, chiar dacă este vorba despre o amânare de scurtă durată, pentru că apare riscul de infecție.

Amânarea urinării crește predispoziția pentru infecție în caz de:

Prostată mărită

Amânarea urinării atunci când ai o prostată mărită poate agrava simptomele și poate avea efecte negative asupra sănătății tale. Prostata este o glandă de mici dimensiuni, situată în jurul uretrei la bărbați, care produce o parte din lichidul seminal. Pe măsură ce un bărbat înaintează în vârstă, prostata poate începe să se mărească treptat, o afecțiune cunoscută sub numele de hiperplazie benignă de prostată. Retenția urinară (imposibilitatea de a urina) poate apărea dacă vezica se umple excesiv și nu poate fi golită în mod normal. Această situație necesită intervenție medicală urgentă.

Mergi la baie când te scapă: Bolile pe care le poți face dacă nu mergi la timp la toaletă

Vezică neurogenă

Amânarea urinării în cazul unei vezici neurogene poate avea consecințe grave asupra sănătății tale. Vezica neurogenă este o afecțiune în care sistemul nervos care controlează vezica urinară nu funcționează corect. Aceasta poate fi rezultatul unor leziuni ale măduvei spinării, afecțiunilor neurologice sau a altor probleme care afectează comunicarea între sistemul nervos și vezică.

Amânarea urinării în cazul unei vezici neurogenice poate duce la complicații precum infecție urinară, retenție urinară, dilatarea excesivă a vezicii urinare (determină pierderea elasticității normale a vezicii și îi poate afecta capacitatea sa de a se contracta și a se goli în mod eficient), reflux vezico-ureteral (presiunea crescută în vezică poate determina un flux invers al urinei înapoi în uretere și rinichi, ceea ce duce la infecții ale tractului urinar superior și poate afecta funcția renală).

CITEȘTE ȘI: Este periculos să ai proteine în urină?

Afecțiuni renale serioase

Amânarea urinării în cazul unor afecțiuni renale serioase poate agrava simptomele și poate avea consecințe negative asupra sănătății tale. Afecțiunile renale serioase pot include insuficiența renală, pielonefrita (infecție renală), litiaza renală (pietre la rinichi) sau alte boli renale cronice.

Amânarea urinării poate duce la acumularea de urină în vezică și creșterea presiunii în tractul urinar, inclusiv în rinichi. Acest lucru poate pune o presiune suplimentară asupra rinichilor deja afectați și poate agrava disfuncția renală existentă.

Și culoarea urinei este importantă și trebuie să îi acordăm atenție. Pe de o parte, urina care are o culoare foarte închisă, fiind extrem de concentrată, poate trăda deshidratare. Pe de altă parte, urina deschisă la culoare este semnul unui organism hidratat corespunzător.

Comentarii: