SANATATE

Mersul pe jos dimineaţa, boală curată: Ameninţare serioasă şi pentru sănătatea mintală

Foto: Pinterest.com

De câte ori nu ai auzit expresia ‘mersul pe jos face piciorul frumos’? Ei bine, se pare că nu e deloc adevărat. Mersul pe jos, mai ales la primele ore ale dimineţii e boală curată. Specialiştii au demonstrat-o în urma unui studiu bine aprofundat.

De ce mediteraneenii combină uleiul de măsline cu zeama de lămâie?

În cazul în care consideri că nu ar trebui să începi munca atât de devreme, ai acum ştiinţa de partea ta. Un nou studiu sugerează faptul că persoanele care încep lucrul înainte de 10 dimineaţa consideră acest lucru ca fiind groaznic, „echivalent cu tortura”. Se pare că mersul devreme la birou face ca angajaţii să fie bolnavi şi epuizaţi într-un viitor mediu şi lung, conform nationalpost.com.

Cercetările efectuate de omul de ştiinţă Paul Kelley, în cadrul Universităţii Oxford, sugerează faptul că ritmul circadian al persoanelor sub 55 de ani este sincronizat cu orele de lucru standard, de la nouă la cinci. Kelley spune, de asemenea că acest lucru reprezintă o „ameninţare serioasă” pentru performanţa şi sănătatea mintală.

Care sunt PRIMELE SEMNE care îți arată că ai probleme cu glanda TIROIDĂ

Cercetătorii au decis: ce fel de oameni sunt cei care obișnuiesc să înjure DES

Experimentele care studiază ritmul circadian sugerează faptul că cei mici cu vârste cuprinse între 8-10 ani ar trebui să înceapă şcoala nu mai devreme de 8:30, spun cercetătorii, în timp ce adolescenţii de 16 ani ar trebui să înceapă de la 10 dimineaţa şi studenţii nu mai devreme de 11 dimineaţa.

„Oamenilor le este somn. Avem o societate lipsită de somn, ceea ce este extrem de dăunător asupra sistemelor organismului, deoarece afectează sistemele emoţionale şi fizice de performanţă. Acest lucru este valabil în imaginea de ansamblu la închisori şi spitale. Oamenii sunt treziţi să li se ofere mâncare, deşi aceştia nu doresc – privarea de somn este o tortură”, declară Kelley pentru livetheorganiscdream.com.

Este bine cunoscut faptul că lipsa de somn adecvat este asociată cu o serie de consecinţe negative grave asupra sănătăţii, variind de la depresie şi anxietate la boli de inimă, obezitate, hipertensiune arterială şi cancer.

Kelley, un fost profesor la universitate, a schimbat ora de începere a cursurilor pe vremea în care lucra de la 8.30 dimineaţa la 10 şi a observat o îmbunătăţire semnificativă a notelor, care au crescut cu până la 19%.

Un alt experiment aflat în curs de desfăşurare de 4 ani urmăreşte dacă elevii de la mai mult de 100 de şcoli care încep orele de la 10 dimineaţa au rezultatele şcolare îmbunătăţite ca urmare a acestei schimbări. Constatările urmează să fie concluzionate în anul 2018.

Astfel, companiile care nu practică acest lucru ar trebui să ia deja în considerare în mod serios, permiţând totodată angajaţilor să lucreze ore flexibile. Studiul sugerează faptul că activitatea de muncă după ora 10 dimineaţa ar avea un impact semnificativ în sporirea productivităţii şi de angajamentului.

Comentarii: