SANATATE

Mineralul care reglează tensiunea arterială, esențial pentru contracția musculară: Simptomele care anunță carența

Foto: Pinterest.com

Mineral implicat în numeroase funcţii şi procese ale organismului, potasiul contribuie, printre altele, la reglarea tensiunii arteriale şi este necesar pentru contracţia musculară.

Alături de sodiu, potasiul menţine echilibrul acido-bazic al corpului. Este esenţial pentru transmiterea impulsurilor nervoase, participă la contracţia musculară, inclusiv a muşchiului cardiac, este necesar pentru funcţionarea rinichilor şi a glandelor suprarenale.

Potasiul ajută la controlul tensiunii arteriale, alături de sodiu. Când există un echilibru între sodiu şi potasiu, se îmbunătăţesc contracţiile cardiace.

De asemenea, acest mineral are un rol important în funcţionarea creierului; un aport adecvat al potasiului susţine activitatea neuronală şi funcţiile cognitive, potrivit clicksanatate.ro.

CITEȘTE ȘI: Alimentele și băuturile care scad rapid glicemia: Conțin antioxidanți, vitamina C și potasiu

Care este doza zilnică necesară

Adulţii au nevoie zilnic de 4.700 mg de potasiu.

Surse de potasiu

Printre sursele de potasiu se numără: lintea, curmalele, spanacul, bananele, avocadoul, ciupercile, nucile, caisele, cartofii, carnea de vită sau de pui, morcovii, iaurtul, ciocolata neagră, pâinea, orezul.

CITEȘTE ȘI: Ouăle care nu trebuie să îți lipsească din alimentație: Sunt bogate în fier și potasiu și reduc colesterolul

6 simptome ale carenţei de potasiu

Chiar dacă ai în meniul zilnic produse care conţin potasiu, te poţi confrunta cu o carenţă a acestui mineral, mai ales dacă iei laxative sau diuretice. Iată cum se manifestă lipsa de potasiu:

  • Constipaţie
  • Oboseală
  • Hipertensiune
  • Balonare
  • Palpitaţii
  • Crampe

Comentarii: