NUTRITIE

Fructele și legumele pe care nu trebuie să le ratezi luna aceasta: Te ajută să ai un regim alimentar sănătos și echilibrat

Foto: Pinterest.com

Luna august, abundă în fructe și legume delicioase. Din acest motiv acestei luni i se mai spune și ”Gustar”. Astfel că putem foarte ușor să începem o dietă bazată pe mâncare sănătoasă.

Specialiștii spun că legumele şi fructele proaspete, dar şi de sezon trebuie să ocupe locul central în planul tău de meniu zilnic. Alături de grăsimi bune, leguminoase (mazăre, năut, linte, fasole) şi verdeţuri, aceste alimente constituie baza în cadrul unui regim alimentar sănătos şi echilibrat, scrie eva.ro.

Iată care sunt cele mai importante fructe şi legume din luna august, pe care le găsești din abundență în piață sau le poți cultiva chiar tu în grădină.

1. Vinetele

De ceva vreme în aer se simte mireazmă de vinete coapte. Gospodinele le folosesc pentru delicioasa salată de vinete, pentru zacuscă, ori le bagă așa coapte la congelator pentru a prepara și la iarnă delicii.

Sunt o sursă importantă de vitamina B6 şi K, dar au şi multe fibre. Pigmentul care colorează coaja aduce numeroase beneficii pentru creier, dar şi pentru sănătatea inimii.

CITEȘTE ȘI: Este sau nu recomandată? Ce efect are zacusca de vinete asupra sănătății

2. Dovleceii

Sunt delicioși, din ei se pot prepara o mulțime de feluri de mâncare, iar pentru că au puține calorii, sunt perfecți în curele de slăbire. Au un conţinut ridicat de fibre, vitamina A, K, C şi potasiu.

3. Pepene roşu şi galben

Conțin din abundență vitaminele A, C și sunt bogați în potasiu.. Cunoscut ca fiind foarte întâlnit în roșii, licopenul este prezent în cantități mari și în pepenele roșu. Licopenul a fost îndelung studiat pentru puterile antioxidante și în prevenirea cancerului, precum cancerul de prostată, cancerul la sân, cancerul endometrial, cancerul la plămân ș cel colorectal.

4. Mure

Au un conţinut bogat în fibre, antioxidanţi, potasiu, vitamina C, vitamina E, vitamina K şi mangan. În plus nu trebuie să te îngrijorezi pentru siluetă, deoarece nu conţin multe calorii. Cercetările au arătat că aceste fructe protejează creierul şi inima de boli.

5. Roşiile

Au un conţinut ridicat de licopen, o substanţă cu efect anticancerigen, dar şi potasiu şi vitamina C.

CITEȘTE ȘI: Un deliciu de vară: Cum prepari găluștele cu prune, cartofi și scorțișoară

6. Prunele

Sunt o bună sursă de vitamina C, vitamina A, vitamina B2, potasiu, magneziu, fier, calciu, bor, seleniu şi fibre.

Datorită bogăţiei în fibre, prunele stimulează digestia şi te ajută dacă suferi de constipaţie. Conţinutul de minerale din prune protejează sistemul nervos şi muscular.

7. Porumbul

Este unul dintre cele mai iubite alimente, iar vedetele se dau în vânt după el. Are un aport nutriţional de vitamina A, beta-caroten şi luteină care ajută la menţinerea sănătăţii pielii şi a vederii.

Oricare ar fi alimentul pe care îl preferi, este bine să îl consumi cât mai proaspăt.

Comentarii: