LIFESTYLE

MIT dărâmat: Aprox 40% din furnicile ”muncitoare” doar se învârt, fără a face nimic

Foto: wired.com

Furnicile sunt un simbol pentru ocuparea forței de muncă, dar o nouă cercetare întreprinsă de Departamentul de Zoologie al University of Oxford, dărâmă acest mit:  aproximativ 40% din furnicile ‘muncitoare’ petrec majoritatea zilelor fără să facă nimic, doar se învârt.

Cercetătorii au presupus faptul că aceste furnici leneșe funcționează ca un tampon în forța de muncă în cazul în care unele furnici muncitoare mor, ca material genetic sau pur si simplu ca o rezervă de mâncare în momente de criză.

Analizând înregistrările video, s-a descoperit faptul că o colonie se descompune în patru categorii demografice principale, potrivit profesorului Charbonneau, furnicile inactive, leneșe; așa-numiții pietoni care își petrec cea mai mare parte a timpului doar rătăcind în jurul cuibului; forager-ii care se ocupă de sarcini externe, cum ar fi hrănirea și construirea zidurilor de protecție din pietre mici; și asistentele medicale responsabile de creșterea puilor, notează site-ul wired.com.

De ce se îmbolnăvesc oamenii de Alzheimer: Specialiştii au descoperit totul

Care sunt PERICOLELE în folosirea şamponului uscat?

CÂT DE MULT rezistă în pat un bărbat normal

Charbonneau a observat faptul că furnicile leneșe au tendința de a avea abdomenul mai umflat, sugerând posibilitatea ca ele să poată servi ca o cămară vie.

Publicată într-un alt document recent, această observație așteaptă teste suplimentare pentru a determina dacă circumferința lor mai mare este o cauză sau o consecință a stilului de viață.

CULORILE toamnei 2017. Cum ne îmbrăcăm în acest sezon?

Pentru a vedea ce s-ar întâmpla în cazul în care colonia a pierdut numeroase cantități de membri inactivi, profesorul Charbonneau a făcut un experiment separat în care a înlăturat cele mai puțin active 20 de procente. Ei au descoperit că aceste furnici, spre deosebire de colegele lor de vârf, nu au fost înlocuite.

MOTIVELE pentru care unele vinuri vă dau DURERI DE CAP

Chef Florin Dumitrescu dezvăluie DIETA prin care a slăbit 10 kilograme

De ce ciocolata ta devine ALBICIOASĂ după un timp?

Cine are nevoie de lucrători ‘leneși’? Lucrătorii inactivi acționează ca o forță de muncă ‘de rezervă’ care înlocuiește lucrătorii activi, însă lucrătorii inactivi nu sunt înlocuiți atunci când sunt îndepărtați.

Comentarii: