SANATATE

Ne dor dinții pentru că ne-a tras curentul. Mit sau adevăr?

Românii sunt codaşi la igienă orală, deci şi la probleme dentare. Asta şi pentru că circulă foarte multe informaţii greşite care îi determina să nu treacă pragul cabinetelor de profil. Iată care sunt cele mai întâlnite mituri din stomatologie.

„Dinții mei sunt sănătoşi pentru că nu mă dor” este unul dintre cele mai întâlnite mituri. Specialiştii atrag însă atenţia că majoritatea problemelor dentare nu încep cu durere şi că cel mai bine este să ajungeţi la cabinet înainte de a descoperi o carie sau chiar o afecţiune, cum ar fi parodontoză. Mulţi cred că această boală are doar cauze genetice.

„80% din cazurile de parodontoză sunt provocate de placă bacteriană produsă de o tehnică de periaj incorectă şi de acumularea acesteia de-a lungul întregii zile. Bacteriile se hrănesc cu această placă bacteriană, produc toxine care atacă gingiile şi dinții şi produc încet încet parodontoză. Înghesuirile dentare sunt un alt factor cauzator al parodontozei şi fumatul, de asemenea. Are un rol extrem de important”, spune Mihaela Dan, medic specialist ortodont, pentru digi24.ro

Foto: Pinterest.com

„Dacă îmi spăl dinții de mai multe ori pe zi le pot strică smalţul” este un alt mit la fel de întâlnit. Medicii recomandă periajul de minimum 2 ori pe zi, dimineaţă şi seară.

„Este foarte important periajul de seară deoarece bacteriile se dezvoltă cel mai bine la întuneric, căldură şi umezeală ori aceste condiţii sunt îndeplinite pe parcursul întregii nopţi. Este foarte important şi periajul de dimineaţă pentru a îndepărta bacteriile. de asemenea, e important că după micul dejun să ne spălăm din nou pe dinţi pentru că până la prânz, timp de 4-5 ore, dinții noştri să fie curaţi”, susține medicul specialist ortodont.

MINCIUNILE pe care le spui zilnic

10 mituri despre vegetarieni

NU mai porni aerul condiţionat IMEDIAT după ce urci în maşină! Iată de ce

La fel de greşit este să credem că nu este bine să ne spălăm pe dinţi dacă gingiile sângerează. În plus, mulţi oameni cred că detartrajul afectează dinții, iar gingiile devin mai sensibile.

„Detartrajul este procedura prin care îndepărtăm depozitele de tartru de pe suprafaţă dinţilor şi a lucrărilor protetice protejând astfel gingia şi dinții de acţiunea nocivă a acestuia. Tartrul este un depozit de bacterii un rezervor de bacterii care produc retracţie gingivală retracția osoasă ulterior provocând parodontoză. Este o greşeală să nu facem detratraj periodic”, completează medicul.

Ceaiurile INDICATE pe timp de caniculă

Ce impact au MESAJELE cu caracter sexual asupra relaţiei

Te trezești vorbind singur? Ce spun specialiștii despre asta

Nu curăţaţi niciodată dinții cu scobitoarea. Mai degrabă folosiţi aţă dentară seară, dar şi în timpul zilei dacă este necesar. În plus, dacă va dor dinții, în niciun caz nu v-a tras curentul.

„Curentul nu este cauza apariţiei durerii de măsea, ci doar evidenţiază faptul că acolo a existat o problema de care nu am fost conştienţi, o carie mai veche, o problema neidentificată şi netratată la timp. Curentul de aer rece face doar că terminaţiile nervoase expuse datorită cariei să transmită senzaţia de durerea mai departe”, explică Mihaela Dan.

Ce faci dacă te înţeapă o albină. Marea GREȘEALĂ pe care trebuie să o eviţi!

Tremuratul mâinilor e semn rău: Poţi avea boli GRAVE

Pentru a evita complicaţiile, vizita de 2 ori pe an la medicul dentist este cea mai bună soluţie.

Comentarii: