SANATATE

Noile boli „moderne”: de la afecțiunea cauzată de poluarea din interiorul locuinței la cele cauzate de abundența alimentară

Foto: theatlanic.com

Alergiile, durerile de spate și problemele de greutate au devenit bolile vieţii moderne. Aproape că nu există om care să nu aibă cel puțin una dintre aceste afecțiuni. Cum am ajuns aici? Ce s-a schimbat și mai ales ce putem face pentru a stopa creșterea atât de rapidă a numărului de îmbolnăviri? Primul pas este să conștientizăm problema și cauzele ei.

CITEȘTE ȘI: Sfatul medicului: Opt plante care te ajută să-ţi ţii tensiunea sub control

Creşterea temperaturii medii, suprapopularea oraşelor, dezvoltarea motoarelor cu ardere internă, modernizarea materialelor de construcţii şi izolarea tot mai bună a caselor. Sunt câteva dintre schimbările din ultimul secol care ne influenţează sănătatea fără să bănuim.

D. Monica Schifirneţ – medic primar alergologie: Din ce în ce mai multe persoane sunt alergice la factori din aer care cândva nu dădeau alergie, fie acarienii, fie mucegaiurile, fie polenurile. Sunt plante care s-au modificat, iar noi le percepem la nivelul căilor respiratorii că fiind dăunătoare şi ne determină rinite, conjunctivite sau la nivelul plămânilor astm bronşic, scrie Digi24.ro

40% din populaţia Planetei este diagnosticată cu cel puţin un tip de alergie. O parte din răspundere o poartă încălzirea globală, deşi pare greu de crezut. Din acest motiv, în ultimul secol Europa a fost invadată de o buruiană numită ambrozie.

CITEȘTE ȘI: Grăsimea de porc, în top 10 cele mai nutritive alimente

Dr. Monica Schifirneţ – medic primar alergologie: Este foarte acută problema cu polenul de ambrozie care de la an la an creează multe probleme pacienţilor, pacienţii suferă intens cu fenomene care sunt greu de controlat cu medicamente.

Poluarea din interior, risc de astm bronșic

Şi locuinţele s-au modernizat: casele de astăzi nu mai seamănă cu cele de acum 100 de ani şi nu este neapărat un lucru bun, spun medicii.

CITEȘTE ȘI: Exercițiile fizice care NU sunt indicate după vârsta de 40 de ani

Dr. Veronica Şurlea – medic primar pneumologie: Factorii ambientali care au dus la creşterea incidenţei astmului bronşic, mai ales în rândul copiilor, sunt reprezentaţi de poluarea indoor, aici vorbim de materiale de construcţie, de odorizantele de camera, substanţele de dezinfecţie, dezinsecţie, de curăţenie.

Abundență alimentară, boli mai multe

Cel mai mult s-a schimbat însă felul în care ne hrănim.

”Multe alimente sunt modificate, stilul de alimentaţie al nostru s-a modificat, ca urmare şi adaptarea noastră digestivă, de aceea pot să apară mai multe alergii” susține Dr. Monica Schifirneţ, medic primar alergologie.

CITEȘTE ȘI: Combinațiile de fructe INCOMPATIBILE, care vă pot chiar îmbolnăvi

Abundenţa alimentară a dus nu doar la înmulţirea unor boli, ci chiar la apariţia unor noi afecţiuni. Sindromul metabolic afectează sute de mii de oameni în întreagă lume. Acesta reprezintă asocierea dintre obezitatea abdominală, glicemia crescută, hipertensiunea arterială şi valori scăzute ale colesterolului bun.

Bolile omului modern

O altă problema a omului modern: durerea de spate. 8 din 10 persoane se confruntă cu asta în zilele noastre.

”Atunci când musculatura oboseşte orice poziţie pe care noi o abordăm se amprentează asupra coloanei şi începe să schimbe presiunile care se exercită asupra ei şi să o deterioreze”, avertizează și Dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicală.

CITEȘTE ȘI: Folosirea mierii în aluaturi /TRUCURI ÎN BUCĂTĂRIE

Faptul că astăzi avem totul la îndemână nu este neapărat benefic pentru noi. Organismul uman are capacitatea de a se adapta, dar nu poate ţine pasul cu schimbările din jur: mâncăm din ce în ce mai multe alimente fabricate în laborator, porţiile s-au triplat în ultimii ani, jumătate din viaţă stăm pe scaun şi chiar aerul pe care îl respirăm este diferit de cel pe care îl respirau strămoşii noştri. Toate aceste modificări se văd în sănătatea noastră. Astfel, boli care erau o raritate pentru bunicii noştri au ajuns să devină astăzi regula, şi nu excepţia.

Comentarii: