NUTRITIE REVIEW

Folosirea mierii în aluaturi /TRUCURI ÎN BUCĂTĂRIE

Foto: Pinterest.com

Nu o dată ați citit în indicațiile de preparare a unor aluaturi faptul că unul dintre ingrediente este mierea. În același timp însă, peste tot ni se spune că nu este recomandată folosirea acestui ingredient, de altfel extrem de sănătos, în peparate ce urmează să suporte transformări termice.

CITEȘTE ȘI: Tipurile de MIERE şi indicaţiile terapeutice pentru fiecare în parte

Mai întâi trebuie precizat care este raportul de îndulcire în funcție de cantitatea folosită.  Astfel, ca să îndulcească aproximativ la fel, o cană de zahăr alb echivalează cu ½ cană miere. Această echivalenţă provine şi de la densităţile diferite ale celor două produse, mierea fiind mult mai densă decât zahărul (1,360 g/cm3 mierea, faţă de 8,00 g/cm3 zahărul din sfeclă).

Apoi, trebuie să țineți cont de faptul că prezenţa mierii poate avea în aluat trei efecte:

1) în exces, umezeşte aluatul, iar acesta devine lipicios şi nu se coace; dacă aluatul conţine şi alte ingrediente lichide (apă, lapte, zeamă de lămâie), reduci volumul acestora (de exemplu, dacă în reţetă ai 2 căni de zahăr, tu vei adăuga în loc de zahăr o cană de miere, dar vei reduce cantitatea de lapte cu ¼ – ½ cană)

CITEȘTE ȘI: Ce TIPURI de OUĂ trebuie neapărat să încerci

2) aluatul cu miere este mai acid, prin urmare acest aspect trebuie neutralizat prin adaosul de bicarbonat de sodiu: la 1 cană de miere se adaugă 1/8 linguriţă de bicarbonat

3) aluatul se rumeneşte mai uşor, deci micşorează temperatura cuptorului cu 5-10 ºC mai puţin faţă de temperatura prevăzută în instrucţiunile de preparare

Avantajul folosirii mierii în locul zahărului este că întrebuinţăm un produs mai puţin procesat, dar din punctul de vedere al valorii energetice, diferenţa nu este foarte mare: circa 310 kcal/100 g, faţă de 380 kcal/100 g pentru zahăr).

CITEȘTE ȘI: Cum SĂ RECUNOȘTI tipurile de brânză de calitate

Dacă este consumată în stare naturală, mierea adaugă dietei tale substanţe extrem de valoroase (minerale, vitamine, enzime), dar la temperaturi mari aceste beneficii se pierd în mare parte.

Foto: Pinterest.com

Pe de altă parte, mierea a fost incriminată pentru indexul său glicemic mare: între 48 şi 78 – în funcţie de sortiment, cunoscut fiind că indexul glicemic mediu are valori cuprinse între 56-69. Zahărul are indexul glicemic aproximativ 60.

CITEȘTE ȘI: FORMA plantelor indică TIPUL DE DURERE pentru care este indicat să le folosești

Și un ultim sfat! Foloseşte mierea pentru biscuiţi, fursecuri, foi sau blaturi coapte pe dosul tăvii, în general la aluaturi potrivit de tari, pe care e nevoie să le frămânţi puțin (nu pentru aluaturi moi, care să curgă). De asemenea, poţi adăuga miere în marinate (ştiut fiind că aceste soluţii pentru frăgezirea cărnii trebuie să fie acide), în sosuri şi dressinguri pentru salate.

Comentarii: