SANATATE

FORMA plantelor indică TIPUL DE DURERE pentru care este indicat să le folosești

Ai citit deja despre nucile care seamănă cu creierul și sunt minunate pentru creier. Sau despre boabele de fasole, atât de asemănătoare cu rinichii și atât de bune în afecțiunile renale. Dar știai că regula se aplică și plantelor, nu numai fructelor sau legumelor?

Mama natură ne arată aproape explicit ce boli vindecă „progeniturile“ ei. În 1972, un farmacist american, Charles Harris, a făcut o listă cu plante care, prin forma lor, ne sugerează la ce anume sunt bune. Iată în continuare câteva dintre ele!

Cârceii de viță și vasele de sânge

Vița-de-vie seamănă perfect cu sistemul sangvin: cârceii sunt ca venele și arterele, iar ciorchinele, ca inima. Ei bine, frunzele și cârceii viţei-de-vie au reale calităţi în stoparea sângerărilor și menținerea elasticității vaselor de sânge prin scăderea colesterolului.

Sfaturi pentru cei care vor să slăbească: Acestea sunt alimentele care topesc grăsimile

Alimentele care îți ACCENTUEAZĂ senzaţia de foame

Ce se întâmplă cu micuţii din familiile sărace: La ce sunt expuşi

Uleiul din semințe este, la rândul lui, foarte bogat în acizi graşi polinesaturați şi în vitamina E, fiind recomandat în prevenirea şi tratarea afecţiunilor cardiovasculare. Semințele de strugure conţin minerale precum zinc, cupru şi seleniu şi agenţi antiîmbătrânire, substanţe ce ajută la menţinerea sănătăţii vaselor de sânge şi a inimii.

Foto: Pinterest.com

Infuzie de frunze și cârcei: o lingură de plantă uscată și mărunțită la o cană cu apă clocotită; bei câte trei căni pe zi pentru ameliorarea funcției sistemului sangvin.

Rădăcina de tătăneasă și oasele

Rădăcina de tătăneasă seamănă cu oasele; probabil de aceea e cunoscută de pe vremea strămosilor noștri ca leac ce pune la loc oasele. Are efect antiinflamator, antitumoral şi favorizează regenerarea ţesuturilor, diminuează inflamaţiile, vindecă rapid rănile, stopează dezvoltarea tumorilor.

Cum arătau actorii din Game of Thrones în urmă cu mulţi ani, înainte de a intra în Westeros

Cele mai controversate tipuri de pizza: cu macaroane, cu ciocolată sau cu banană și curry?

Cel mai ciudat nume de îngheţată: A fost botezată după un celebru baron al drogurilor

Cataplasme: se pun frunze și rădăcini la fiert, se strecoară, iar pasta rămasă se aplică pe locul cu probleme (entorse, reumatism, luxații, chiar fracturi). Aproape peste tot în România tătăneasa a fost şi este folosită pentru vindecarea scrântiturilor şi oaselor rupte.

Alifie: se fierbe planta cu tot cu rădăcină şi se amestecă cu făină de orz, astfel încât să devină un terci moale. Rezultă o „alifie“, cu care se vindecă rănile deschise şi arsurile, luxaţiile şi entorsele. Ajută la alinarea durerilor reumatice.

După cum arată, coada-calului este leac pentru părul degradat. Prepară o infuzie din trei linguri de plantă la un litru de apă clocotită, iar când se răcorește, frecţionează-ţi energic scalpul. Efectul este unul peste așteptări.

CITEŞTE ŞI: Legătura dintre alimente și organe. Cum ne indică natura ce să mâncăm!

Brusturele și pielea

Frunzele brusturelui sunt la fel ca pielea: protectoare, cu suprafață mare. O plantă ale cărei proprietăți sunt cunoscute de mii de ani, brusturele are de bună seamă proprietăți cicatrizante, depurative și antibacteriene, care au făcut-o un excelent medicament împotriva rănilor, arsurilor, dar și a acneei.

Foto: Pinterest.com

Infuzie de brusture: se pune o lingură de plantă uscată și mărunțită la 300 ml de apă clocotită; se beau două căni pe zi.

Cataplasme: se aplică frunze zdrobite sau cataplasme cu infuzie pe locul bolnav (arsuri, răni).

Podbalul și plămânii

Frunzele de podbal aduc cu cei doi lobi ai plămânilor. Și tocmai frunzele au proprietăți emoliente și expectorante, antispastice, tonice, diuretice, secretolitice și antiinflamatoare, motiv pentru care deseori sunt recomandate în tratarea bolilor aparatului respirator: bronșită laringită, tuse tabagică, astm bronșic, emfizem pulmonar, silicoză și chiar tuberculoză în fază incipientă.

Descoperire incredibilă a specialiştilor: Ce s-a aflat despre corpul uman

Copilul tău NU mănâncă la micul dejun? Iată ce riscă! / STUDIU

Momentele în care o femeie este extrem de SEXY, fără să-şi dea seama de acest lucru

Sirop de podbal: într-un vas/borcan mai mare se pun alternativ frunze proaspete de podbal şi zahăr. Când este plin, vasul se leagă cu două, trei rânduri de celofan şi se ţine îngropat în pământ opt săptămâni, potrivit Femeia.ro

La finalul perioadei, se dezgroapă, se strecoară siropul și se dă în câteva clocote. Când s-a răcit, se trage în sticle închise la culoare, care se ţin la frigider. Se ia câte o linguriță (poate două) în fiecare zi.

DE CE bărbații NU reacționează când o femeie este hărțuită la metrou

Miracol pentru sănătate: Ce se întâmplă dacă bei dimineaţa, pe stomacul gol, apă cu bicarbonat

Tratamentul care poate împiedica un avort spontan: Descoperire importantă a specialiştilor

Locul dă puterea

Tot Charles Harris  a arătat că beneficiile medicinale ale plantelor depind de mediul în care acestea se dezvoltă. De pildă, spune Harris, plantele care cresc în câmpii umede şi mlaştini, precum salcia, sunt bune în reumatism și gripă cu febră şi tuse.

Cele care cresc în sol cu bălegar, precum eucaliptul, sunt eficiente în rinite (e vorba de mucoase). Ierburile şi arbuştii care cresc pe malurile pâraielor, cum sunt izma și coada-calului, sunt des recomandate ca diuretice.

Comentarii: