SANATATE

NU ignora aceste 9 semne – Sunt indiciile diabetului la bărbați

medicalnewstoday.com

Din păcate, diabetul de tip 2 este mai frecvent pentru bărbați decât pentru femei. Acest lucru se întâmplă mai ales la vârsta mijlocie, când bărbații au șanse de două ori mai mari de a dezvolta afecțiunea.

Și, în timp ce creșterea în greutate poate contribui la probleme cu nivelul zahărului din sânge – un factor de risc pentru diabetul de tip 2, bărbații pot dezvolta aceste probleme la un indice de masă corporală (IMC – o măsură care combină înălțimea și greutatea) mai scăzut decât femeile, raportează Centrul pentru Controlul și prevenirea bolilor.

Iată semnele la care bărbații trebuie să fie atenți.

Disfuncția erectilă

Datorită leziunilor nervilor și arterelor declanșate de zahărul din sânge perpetuu, diabetul poate tripla probabilitatea de a avea probleme de performanță acolo jos, potrivit thehealthy.com. Un studiu din Jurnalul de Cercetare Medicală Internațională a constatat că 89% dintre bărbații care aveau sindrom metabolic au suferit de disfuncție erectilă.

Acesta este un semn precoce al diabetului asupra căruia bărbații sunt susceptibili să acționeze: „Un bărbat își va da seama că ceva nu este în regulă imediat și va căuta ajutor”, spune Margaret Eckert-Norton, RN, PhD, educator certificat în diabet și președinte al Societății Endocrine. Ea adaugă că există tratamente eficiente atât pentru diabet, cât și pentru disfuncția erectilă. „Nu ezita să mergi la doctor”, spune ea.

CITEȘTE ȘI: Pâinea de care diabeticii au nevoie: Ajută la scăderea glicemiei

Infecții cu drojdie peniană

Acesta este unul dintre acele semne de diabet la bărbați la care s-ar putea să nu te gândești. Nivelurile mai ridicate ale zahărului din sânge favorizează creșterea drojdiei și infecțiile. „Acestea sunt infecții cu drojdie similare cu cele pe care le-ar avea femeile”, spune Eckert-Norton. Cu excepția locului unde se află, desigur. Ea notează că bărbații pot dezvolta aceste infecții sub preputul penisului, mai ales dacă nu sunt circumciși.

Urinare frecventă

Urinarea frecventă este un semn al diabetului zaharat – de fapt, există cel puțin nouă afecțiuni medicale care vă pot lega de baie. Deși este posibil sau nu să observați acest lucru în timpul zilei, este posibil să îl observați noaptea, mai ales dacă vă treziți la fiecare două ore. Ar putea fi de vină și prostata mărită, spune Eckert-Norton. „Un bărbat își va verifica prostata și va crede că asta e tot ce are de făcut. Diabetul de tip 2 poate fi uneori trecut cu vederea”, spune ea.

Oboseală

Dacă trebuie să te trezești toată noaptea pentru a merge la baie atunci s-ar puta să te simți epuizat, dar oboseala se poate datora și creșterii zahărului din sânge. Nivelurile adecvate de insulină „permit glucozei să pătrundă în celulele din sânge și să contribuie cu energia de care are nevoie organismul pentru a funcționa”, spune Eckert-Norton. „Pacienții mei s-au simțit obosiți cu până la un an înainte de diagnosticul lor”, adaugă ea. Dacă oboseala este ceva nou pentru tine (și nu poate fi neapărat atribuită unui stres nou sau în creștere), mergeți la medic.

Istoric medical familial

Apare diabetul de tip 2 în familia ta? Ar putea fi unul dintre primele semne de diabet la bărbați sau ar putea semnala că ați putea dezvolta această afecțiune în viitor. De fapt, într-un studiu pe 8.000 de persoane, cei care aveau antecedente familiale de tip 2 au avut un risc de 26%, conform cercetării din 2013 în Diabetologia. Este întotdeauna o idee bună să țineți cont de istoricul medical al familiei și să faceți controale regulate la medic pentru a urmări măsurătorile glicemiei, cum ar fi a1c, un indicator al nivelului de zahăr din sânge pe o perioadă de trei luni. În plus, există multe lecții pe care le poți învăța acordând atenție sănătății părinților și fraților tăi.

Creștere în greutate

Deși este normal să te îngrași pe măsură ce îmbătrânești, trebuie totuși să fii atent: cercetările din BMJ Open din 2016 au descoperit că bărbații tind să ia mai puțin în greutate decât femeile atunci când au diabet. Deci, chiar și o cantitate mică de creștere în greutate ar trebui să fie în atenția ta.

Nu numai că pofta de mâncare poate fi dezactivată atunci când nivelurile de zahăr din sânge nu sunt normale, dar și alegerile legate de stilul de viață pot duce la greutate. Sigur, poți să ieși cu băieții și să bei câteva beri, care-i mare lucru? „Când acest lucru se întâmplă în contextul prediabetului sau al diabetului, poate declanșa consecințe metabolice nefaste”, spune Eckert-Norton.

Alcoolul nu este doar toxic pentru pancreas, ceea ce ajută organismul să-și mențină nivelul de zahăr din sânge, dar berea este încărcată cu calorii și carbohidrați care pot contribui la creșterea în greutate. Acestea fiind spuse, bărbații pot lua mai puțin în greutate decât femeile atunci când au diabet, arată studiile.

Dureri în piept în timpul exercițiilor fizice

Problemele metabolice legate de prediabet, cum ar fi hipertensiunea arterială, vă expun unui risc mai mare pentru probleme precum durerea în piept sau ischemia. (Unele dureri în piept nu au nimic de-a face cu inima ta.) „Lucrurile pe care nu ești obișnuit să le faci sunt dintr-o dată propriul tău test de stres”, spune Eckert-Norton.

Exercițiile fizice sunt importante, dar cheia este să găsiți un echilibru între timp liber și a face mișcare și să progresați prin creșterea frecvenței sau intensității exercițiilor. Acordați atenție picioarelor și asigurați-vă că nu aveți vezicule diabetice.

Ejaculare precoce

Pe lângă problemele sexuale, cum ar fi disfuncția erectilă, sindromul metabolic (care vă expune riscul de diabet de tip 2) a fost, de asemenea, asociat cu ejacularea precoce. De fapt, acesta poate fi unul dintre semnele diabetului la bărbați.

Într-un studiu în European Urology, 23% dintre pacienții studiați au raportat ejaculare precoce și 5% au prezentat ejaculare întârziată. Schimbările stilului de viață, cum ar fi pierderea în greutate și exercițiile fizice, pot face la fel de multă diferență în funcția sexuală ca și terapiile direcționate, spun cercetătorii.

CITEȘTE ȘI: Felul în care prepari mâncarea contează: Cele 5 reguli de care diabeticii trebuie să țină cont – Ajută la ținerea sub control a glicemiei

Fara simptome

Acesta este înfricoșător pentru că, în special dacă sunteți încă în stadiul de prediabet, este posibil să nu aveți simptome ani de zile, potrivit CDC. În medie, oamenii pot avea probleme de zahăr din sânge „cu șase până la șapte ani înainte de diagnostic. Este un marș lent”, spune Eckert-Norton.

Într-un studiu din 2017, doar 6% dintre medicii de asistență medicală primară au putut identifica toți factorii de risc pentru diabet care ar sugera ca cineva să fie testat. Cu atât mai important să vă susțineți propria sănătate.

Comentarii: