SANATATE

Nu lăsa fierea să te chinuie: Remediile naturale care calmează durererile și stimulează producerea bilei

Foto: Twitter.com

Cea mai frecventă boală a cole­cis­tului este dischinezia bilia­ra (bila leneşă), o problemă ce creează un lanţ întreg de afec­ţiuni şi tulburări, de la indigestie, con­stipatie şi migrene, până la apariţia calculilor biliari.

Principalele simptome ale dischineziei biliare sunt durerea subcostală în zona dreptă după consumul alimentelor menţionate, greaţă, sensibilitate la anumite mâncăruri sau mirosuri, vărsături, uneori icter şi chiar febră.

Remedii pentru bilă leneșă

Diagnosticul trebuie pus de un medic care şi recomandă dieta şi tratamentul alopat adecvat. Este bine de ştiut însă că evitarea acestor probleme se face printr-o alimentaţie corectă, iar tratarea lor şi poate fi ajutată de câteva remedii simple. Un remediu naturist eficient în astfel de probleme este cel pe bază de ulei de măsline.

“Este un ingredient ce facilitează eliminarea secretiei biliare şi dizolvă calculii biliari. În fiecare dimineaţă se iau două linguri de ulei de măsline amestecat cu suc de lămâie, pe stomacul gol. Stai apoi culcat pe partea dreapta timp de o jumătate de oră A astfel de cură durează o lună. Un alt remediu presupune un amestec în cantităţi egale, de miere de albine şi suc de lămâie. Se ia câte o linguriţă din acest preparat, înainte de mesele principale până când consumi întreaga cantitate (600 ml)”, eplică specialistul în fitoterapie Elena Badea, potrivit doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Ce să faci în cazul unei crize de fiere: Amestecul care ia durerea cu mâna – Se ia dimineața

Rostopasca

Este utilă contra dischineziei deoarece calmează durerile date de contracţiile vezicii biliare. Se poate folosi infuzia preparată din 3 g de frunze uscate la o cană cu apă (se bea treptat în decursul unei zile) sau un amestec de tincturi de rostopască, anghinare şi şovârf. Puneţi câte jumătate de lingură din fiecare cele 3 tincturi în 500 ml apă. Luaţi jumătate de pahar din acest preparat cu 15 minute înainte de masă. Consumaţi în 48 de ore de la preparare.

Anghinare

Ceaiul de anghinare este unul dintre cele mai vechi remedii naturiste pentru ficat. El stimulează producerea bilei, fiind ideal în disfuncţii biliare, care pun probleme digestiei. Are un gust amărui, dar merită din plin băut. Este hepatoprotector şi detoxifiant pentru ficat, iar cinarina, un compus extrem de benefic din compoziţia sa, îi dă puterea de a reduce colesterolul.

Cicoare

Ceaiul de cicoare este de asemenea bun pentru ficat, stimulează producerea şi eliminarea bilei. Conţine şi el principii amare şi contribuie la obţinerea confortului digestiv. Se beau două-trei căni pe zi, după mesele principale.

Tot amar şi tot bun pentru ficat este ceaiul de pelin. Stimulează secreţia de bilă, dar şi a sucurilor gastro-intestinale, este dezinfectant şi antiinflamator al tubului digestiv.

Păpădie

Ceaiul de păpădie stimulează activitatea veziculei biliare precum şi secreţiile gastro-intestinale, este depurativ şi diuretic. Alte ceaiuri care stimulează funcţiile ficatului şi ale sistemului digestiv sunt cele de: mentă, de sunătoare, gălbenele.

Ridiche

Un tratament naturist din bătrâni pentru stimularea bilei constă în suc proaspăt de ridiche. Se dă o ridiche pe răzătoare, se adaugă miere şi se lasă o oră sau două până îşi lasă sucul. Se bea înainte de masă.

CITEȘTE ȘI: Atenție: Ce alimente poți consuma după ce ai avut o criză de fiere

Regim alimentar pentru bilă leneșă

Pentru amelionarea simptomelor, prima măsură este regimul alimentar drastic. Nu ai voie să mănânci:

  • Supe grase;
  • Unele legume: fasole, linte, mazăre, sparanghel, varză, vinete, roşii necojite şi în cantităţi mari, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapă, usturoi, ţelină, praz, legume la conservă sau congelate;
  • Murături;
  • Carne: prăjită, de porc, de raţă, de gâscă, afumături, mezeluri, şuncă grasă, organe (creier, rinichi, ficat şi plămâni);
  • Peşte şi fructe de mare: somon, hering, morun, icre;
  • Untură şi slănină;
  • Lactate: brânză fermentată, smântână, caşcaval, iaurt gras, cremă de brânză, unt, brânză Camembert şi Roquefort;
  • Pâine neagră;
  • Dulciuri: care au în componenţă ouă, cacao, frişcă, precum şi torturi, îngheţate şi ciocolate;
  • Fructe oleaginoase: nuci, alune, migdale;
  • Seminţe: sărate şi prăjite;
  • Condimente: boia, muştar, dafin, piper;
  • Băuturi: alcool (bere, vin, ţuică etc.), băuturi cofeinizate (cafea etc.).

Comentarii: